Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЗбIг

(1928 – 2017)
29 травня, 21:16
ФОТО МИКОЛИ СІРУКА, "ДЕНЬ"

Один із найвизначніших теоретиків світу в сфері політичних наук та геополітики. Один із найефективніших практиків, завдяки зусиллям якого було зруйновано «імперію зла» — Радянський Союз.

Мені випало велике щастя знати Збігнєва Бжезінського, не раз зустрічатися і співпрацювати з ним, бувати в нього вдома під час свят, обговорювати долю України та шляхи зміцнення стратегічних відносин України зі США.

Збігнєв, якого друзі й колеги звали Збігом, поєднував у собі польський особливий романтичний дух свободи й незалежності з американським жорстко прагматичним підходом до глобальних явищ. Україна займала особливе місце в його серці: як колишня важлива частина Речі Посполитої та майбутній союзник Польщі й Сполучених Штатів, як важливий чинник європейської безпеки у протистоянні сил демократії тоталітарній загрозі імперської Росії.

Він розповідав мені, як його батько — польський дипломат і розвідник, котрий працював в Україні в 1930-х роках у Харкові, — прищепив Збігу любов, повагу та співчуття до українського народу, до страждань під час Голодомору та Великого терору.

Недаремно магістерська дисертація Бжезінського була написана на тему російського націоналізму та совєтського імперіалізму. Збіг висунув тезу, що Росія під назвою «Совєтський Союз» є справжньою імперією, яку буде зруйновано через зростання націоналізму союзних республік, насамперед України.

Звідси походить безсмертна формула Бжезінського: незалежна Україна унеможливлює існування совєтської (російської) імперії.

Від самого початку української незалежності Зб. Бжезінський надає молодій державі допомогу, значення якої неможливо переоцінити.

Я вперше познайомився з ним у Нью Йорку 1995 року під час засідання спільного українсько-американського комітету, до складу якого входили Зб. Бжезінський, Г. Кіссінджер і деякі інші державні діячі США.

Найчастіше ми зустрічалися зі Збігом у Вашингтоні DC, в CSIS — центрі стратегічних та міжнародних досліджень; спілкувалися польською мовою, що надавало нашим відносинам особливого, майже родинного відтінку.

Бжезінського вирізняла особлива старопольська елегантність — темно-синій піджак-блейзер, смугаста шовкова краватка, сяючі черевики. На капоті його авто був причеплений металевий знак: польський герб — білий орел.

Його гострі оцінки, блискучі формулювання й парадоксальні репліки нагадували уколи шпаги.

З особливим зворушенням я згадую його теплу оцінку моєї книжки «Стратегічна роль України», виданої в Гарварді.

Ніколи не забуду слів Збіга після його поїздки до Харкова і Дніпропетровська: «Юрію, ви ще не розумієте, наскільки потужною є Україна. На неї чекає велике майбутнє».

Збігнєв Бжезінський був об’єктом особливої ненависті з боку московських неоімперців. Насправді ж, він наголошував, що має великі симпатії до поневоленого й зомбованого російського люду. Уже 2008 року (див. книжку Brzezinski — Scowcroft: Americaandthe World) Збіг поставив точний діагноз Путіну і спрогнозував спробу підпорядкувати Україну та Грузію. Пророчими виявилися слова Бжезінського про роль Путіна, завдяки якому російський націоналізм уражений бацилою фашистською, антизахідною, ксенофобською, расистською.

Збігнєв Бжезінський належить не тільки Польщі та Сполученим Штатам. Він також великий син і союзник України. Він належить усьому світові, і не лише своєму часові, а й прийдешній епосі.

Честь його пам’яті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати