Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Зуби» режиму

На протестних акціях 15 листопада силовиками були затримані 1192 людини, які зібралися зокрема через вбивство Романа Бондаренка
16 листопада, 19:25

Такі оновлені дані вранці 16 листопада навів правозахисний центр «Весна». Це найбільше число затримань за один день від початку протестів. Загалом від серпня, за даними «Весни», затримали понад 25 тисяч людей. За даними правозахисників, більшість затримань відбувалися в Мінську, де силовики у чорному застосували сльозогінний газ і світлошумові гранати, щоб розігнати тисячі демонстрантів. Двох людей побили силовики у масках всередині продуктового магазину. Також людей затримували в інших містах: Гомелі, Гродні, Могилеві, Бресті, Новополоцьку.

Акції 15 листопада відбувалися під гаслом «Я виходжу». Це останні слова, які перед смертю надіслав друзям у месенджері Роман Бондаренко, жорстоко побитий невідомими у масках на так званій «площі Змін» у Мінську 11 листопада. Через кілька годин після інциденту міліція привезла Бондаренка до лікарні, де він уже не вийшов зі стану коми, його смерть лікарі констатували ввечері 12 листопада, повідомляє radiosvoboda.org.

Нагадаємо, У Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Захід не визнав результатів виборів і застосував санкції проти білоруських чиновників. Євросоюз і Україна заявили, що не визнають його легітимності.


ФОТО РЕЙТЕР

Тим часом, лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська і її команда домовляються про розширення Євросоюзом списку санкцій білоруських чиновників за репресії щодо учасників протесту. «Домовляємося з іншими країнами, щоб вони розширювали, поглиблювали санкційні списки. З минулого тижня активно працюємо над економічними санкціями по бізнесам і держкомпаніям, які годують режим. Плюс очікується, що країни ЄС ось-ось розширять список персональних санкцій до 200+ прізвищ», — йдеться в повідомленні пресслужби Тихановської.

За словами екскандидатки у президенти Білорусі, її команда домагається перегляду міжнародних програм підтримки, «щоб гроші не йшли режиму, а безпосередньо білоруському суспільству». Крім того, зазначає Тихановська, йде робота, щоб «іноземні банки припиняли кредитувати і співпрацювати з білоруськими, в першу чергу державними — це Беларусбанк і Белагропромбанк». «Обговорюємо можливість відключення режиму Лукашенка від системи Swift», — розповіла вона.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати