Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому цього й досі не зробили?

Громадські активісти, що допомагають військовим і переселенцям, просять скасувати 17-відсотковий податок на благодійність
24 липня, 12:41
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Волонтерські ініціативи, що підтримують військових та вимушених переселенців, жваво обговорюють питання, чому Верховна Рада позавчора так і не підтримала законопроекти №4172а та №4173а, які скасовували б податок на благодійність? Якщо нічого не зміниться, то з початку нового року благодійники змушені будуть сплатити 17 відсотків податку від зібраних за весь період роботи сум, як це передбачають прийняті 2013 року закони про оподаткування благодійності. Хоча ніде в Європі таких податків не збирають. А деякі волонтерські об’єднання уже назбирали на потреби солдатів мільйони гривень. І вони відверто дивуються, з якого дива держава має отримати такі великі суми...

Ці ж законопроекти передбачали, що 40 родин, члени яких зникли безвісті на Майдані під час лютневих подій, будуть включені у державні програми допомоги та підтримки. Без цих законів благодійники змушені платити податки у розмірі 50%, якщо візьмуться за купівлю протезів для поранених або ж психологічну чи фізичну реабілітацію учасників АТО. Ті ж родини Небесної Сотні чи учасників бойових дій на сході, що збирають кошти на власні банківські картки, теж сплачуватимуть 17-процентний податок.

У тому, що ці закони досі не прийняті і навіть не включені до порядку денного Верховної Ради, волонтери звинувачують фракцію УДАР, яка відмовилася за це проголосувати. Однак у її депутатів є пояснення — вони мають інший законопроект, з цього ж самого питання, але більш досконалий та такий, що захистить права волонтерських об’єднань.

УДАР розробив альтернативний законопроект №4295а щодо підтримки благодійників, але йдеться саме про захист тих, хто підтримує військових, армію, переселенців, родини загиблих в АТО та Небесної Сотні... Важливо уникнути спекуляцій і зловживань у темі благодійництва, а законопроекти, навколо яких точиться дискусія, на думку наших експертів, є недосконалими... Бо ці проекти, насправді, стосуються не лише Майдану й АТО, а й усього іншого, зокрема й можливостей виведення з-під оподаткування коштів через фонди. У нашому ж проекті є захист саме учасників АТО — і військовослужбовців, і мирних жителів, — постраждалих матеріально, поранених, сімей загиблих», — прокоментувала на своїй сторінці у «Фейсбук» Ірина Геращенко, уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації на сході.

Але люди, що увесь свій вільний час витрачають на те, щоб закупити для солдатів засоби захисту, доставити їм вчасно продукти чи ліки, і для цього їдуть у зону АТО, ризикуючи власним життям, насправді обурюються — як держава може вимагати за це сплати податків?

«Замість того, щоб називати керівників наших об’єднань героями, з нас хочуть вижимати гроші, — обурюється Ірина Грищенко із фонду допомоги країні «Крила Фенікса». — Нам допомагають з усіх регіонів України, включаючи Крим, Луганськ та Донецьк, відчутна допомога надходить з-за кордону. Навіть отримали тисячу доларів із Монголії. Якщо держава забере частину коштів на податки, само собою розуміється, ми будемо значно менше допомагати. І на якій підставі держава привласнюватиме частину коштів? Це ж не бізнес, не виробництво, це неприбуткова організація, яка частково виконує державні ж функції, і ми повинні ще за це і платити, по-моєму, має бути все навпаки».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати