Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому з ПР знову тікають депутати?

Михайло БАСАРАБ: «Росія перейшла в наступ у стінах українського парламенту»
04 червня, 11:52
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Партія регіонів втратила ще 20 депутатів. Серед них як нові для партії обличчя, так і старожили, на кшталт Владислава Лук’янова та Володимира Олійника. За інформацією експертів, «відступники», які формально зреклися прив’язки до ПР із її спадком, будуть продовжувати працювати по лінії інтересів Москви та колишнього президента Януковича під вивіскою нової парламентської групи. Самі колишні регіонали свій вчинок коментувати відмовляються.

У розмові ж із журналістами позафракційний народний обранець Олег Ляшко зазначив, що депутатам, які мають скласти нову групу, пропонується «по мільйону доларів одразу і по 200 тис. доларів на місяць». За його словами, створення групи інспіроване оголошеними у міжнародний розшук бізнесменом Сергієм Курченком та екс-віце-прем’єром Сергієм Арбузовим. «Вони будуть торгуватися за голоси у Верховній Раді. Мовляв, наші депутати будуть голосувати, а натомість дайте нам можливість бізнес вести»,          — зазначив Ляшко.

Водночас, саме сьогодні має вирішиться питання осінніх перевиборів Верховної Ради.  Відповідно до чинної Конституції, найімовірнішим інструментом для призначення дострокових парламентських виборів є розформування коаліції на 30 днів. Оскільки початок парламентських канікул передбачено на 4 липня, сьогодні — останній день, коли керівні фракції можуть вийти зі складу коаліції та запустити відрахунок необхідної кількості днів. Проте жодних аргументів на користь такого сценарію немає. Депутати все ще перебувають на стадії переговорів і жодних рішень із цього приводу не ухвалили.

Невизначеність у лавах опозиції на тлі поступової активізації проросійської частини депутатського корпусу свідчать про загострення необхідності оновлення парламенту. У понад 70% підтримки перезавантаження Верховної Ради демонструє і суспільний інтерес. На думку експертів, у разі браку політичної волі з боку керівних державних органів та відсутності поступу в цьому напрямку, до більш рішучих дій доведеться вдатися саме суспільству.

Михайло БАСАРАБ, політолог:

— Очевидно, російська агентура в українському парламенті приступає до нової фази дестабілізації ситуації в країні. Ми не можемо не помітити синхронність дій деяких українських парламентарів та російської влади й пропаганди. Наприклад, днями з’явилася новина про темники для російських медіа, відповідно до яких вони мають поширювати тезу про розподіл країни, розкол. Вже сьогодні ми чуємо з трибуни Верховної Ради заяви про поділ країни на схід та захід.

Певно, вихід депутатів із фракції Партії регіонів та ймовірність утворення нової парламентської групи є реакційними. Таким чином, ми можемо говорити про те, що Росія перейшла до наступу в стінах українського парламенту.

Новообраний президент має зайняти рішучу позицію щодо призначення дочасних парламентських виборів, які, заразом, мають виконати люстраційне завдання та відобразити реальний стан електоральних настроїв та симпатій. Однак, є імовірність, що Порошенко захоче зіграти в небезпечну гру й спробує переформатувати чинний парламент під себе. Вже є новина про можливість призначення спікером Литвина — для цього зібрали 265 голосів. Тож, вочевидь, президент спробує створити лояльну більшість на базі чинного депутатського корпусу. Водночас, ми бачимо негативні сигнали з боку Заходу. З останнього інтерв’ю Пайєтта випливає, що США не зацікавлені у якнайшвидшому проведенні виборів до парламенту й заохочують спробу співпрацювати із чинним складом Верховної Ради.

Утім, на мою думку, нічим хорошим це не закінчиться. Події, які зараз розгортаються у Раді, свідчать про те, що, на жаль, Росія зберігає свій значний вплив. Тож, цей парламент недієздатний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати