Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Харків хоче стати столицею. Ювелірною

23 лютого, 00:00
ФОТО АВТОРА

В останнє виставка досягнень ювелірної промисловості України проводилася в Харкові у 1998 році. Протягом восьми років ювеліри намагалися відновити цю традицію. I от у нинішній виставці «Ювелір Престиж» взяли участь близько 60 великих підприємств України, Росії, Молдови, Китаю та Туреччини. Для порівняння — у 2005 році в спеціалізованій виставці «Ювелірекспо Донецьк» брало участь 21 підприємство. Крім демонстрації та продажу ювелірних виробів, у рамках нинішньої виставки пройшли «круглі столи», під час яких учасники обговорювали нові технології, проекти та існуючі проблеми підприємств ювелірної галузі.

Організатор виставки Віктор Лобода вважає, що «сьогодні робиться крок, щоб Харків став ювелірною столицею». На початку 1990-х в Україні нараховувалося менше 10 ювелірних заводів, які випускали досить обмежений асортимент продукції. Зараз же їх нараховується близько 900. Серед найбільших українських ювелірних підприємств виділяють: Київський, Вінницький, Харківський, Львівський та Одеський, більш відомий, як ЗАТ «Аурум». Якщо в 2003 році обсяг виробництва золотих прикрас становив 30 тонн, у 2004 році — 42 тонни, то підсумки 2005 року вражають — в Україні виготовляється 60 тонн виробів із дорогоцінних металів. 190 харківських ювелірних підприємств дають 30% продукції від загальної кількості ювелірних виробів України. Саме в цьому регіоні розташовані українські підприємства-довгожителі.

Початок ювелірному виробництву в Харкові було покладено ще у 1923 році. На базі державної артілі з виготовлення годинників було створено цех з виготовлення прикрас для жінок із відходів годинникового виробництва. У 1973 році цех було перейменовано на Харківський ювелірний завод, який існує й досі і є закритим акціонерним товариством. У заводу є власна акредитована хімічна лабораторія. На території заводу встановлено єдиний в Україні пам’ятник майстру-ювеліру. Скульптура являє собою збірний образ майстра, який демонструє свою роботу — срібний глек, характерний виріб підприємства, яке першим почало випуск срібного посуду. Як повідомив голова правління ЗАТ «Харківський ювелірний завод» Віктор Ткаченко, в каталозі продукції підприємства понад три тисячі найменувань виробів.

Iншим підприємствам України також є чим похвалитися. Так в асортименті ВАТ «Київський ювелірний завод» нараховується понад 5 тисяч найменувань із щомісячним оновленням продукції на 50%. На Вінницькому заводі «Кристал» виробляються діаманти, які відповідають вимогам міжнародного ринку: підприємство володіє 3% від загального обсягу світового продажу діамантів. Створення цього заводу взагалі було частиною програми розвитку алмазно-діамантової промисловості СРСР. Передбачається, що «Кристал» стане найбільшим у світі підприємством з огранування дрібних та середніх алмазів. При обробці діамантів на підприємстві створюється фантазійна форма огранування: груша, маркіз, смарагд, принцеса, овал тощо. 95% продукції експортується на ринки Західної Європи, Америки, Південно-Східної Азії, Iзраїлю, Росії.

Одностайна думка експертів — українська ювелірна промисловість розвивається, і ювелірні підприємства хочуть якомога більше дізнатися про своїх конкурентів, проведення подібних спеціалізованих виставок зміцнює інфраструктуру галузі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати