Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

21 жовтня, 00:00

Миротворці: перша ротація

Учора планувалося завершення часткової ротації особового складу 19-го окремого спеціального батальйону 5-ї окремої механізованої бригади, яка виконувала миротворчі завдання в Іраку. Як повідомляє прес-служба Міноборони України, з летовища «Бориспіль» до Іраку літаком Іл-76 направлено трьох військовослужбовців і 28 тонн військово-технічного майна. Часткову ротацію пов’язано з тим, що особовий склад 19-го окремого спеціального батальйону 5-ї ОМБР у складі 19-го РХБ-батальйону почав виконання миротворчих завдань ще наприкінці березня на території Кувейту. Таким чином, військовослужбовці виконували миротворчі завдання понад півроку й мають бути замінені. Минулої п’ятниці в ході першого етапу часткової ротації 73 українських військовослужбовці повернулися на Україну, а до Іраку було спрямовано 72 українських миротворці. Частина бійців 19-го РХБ-батальйону висловила бажання продовжити службу в Іраку, і їх ротацію буде проведено пізніше. Повну ротацію українських миротворців у Іраку заплановано на лютий 2004 року. Разом, нагадаємо, наприкінці серпня до складу стабілізаційних сил у Іраку Україна відправила 1656 миротворців.

Маріупольський «ренесанс»

Минулої суботи в концертній залі «Континенталь» палацу культури «Азовсталі» відкрив концертний сезон камерний оркестр «Ренесанс» під орудою Василя Крячка. У великому промисловому місті цей музичний колектив є одним iз найбільш привабливих осередків культури. Цього року оркестру виповнюється 15 років. «Ренесанс» відкриває для маріупольців золоті сторінки скарбниці світової класичної музики і кращі витвори видатних композиторів сучасності. З «Ренесансом» виступало багато вітчизняних і зарубіжних виконавців — піаністи, скрипалі, віолончелісти. Цей дивовижний творчий колектив провів два міжнародних дитячих музичних конкурси. Виступи юних талантів було тепло прийнято слухачами, але ще більшу радість ці конкурси принесли самим виконавцям. Нехай не всі стануть видатними музикантами, проте кожен з них прилучився до світу прекрасного.

Нова концертна програма «Ренесансу» — авторський проект почесного ректора Приазовського державного технічного університету (ПДТУ) академіка Ігоря Жежеленка. Програма складається із творів І.С.Баха, К.В. Глюка, Г.Ф. Генделя, П.І. Чайковського, К. Караєва, а її родзинкою стала «Кармен-сюїта» Ж. Бізе-Р.Щедріна в перекладенні для камерного оркестру. Осіннього вечора в унісон тихому смуткові природи і золотій пишності її оздоблення під склепіннями концертної зали звучала музика Чайковського. Про спекотне літо нагадували запальні мелодії К. Караєва, наповнені національним азербайджанським колоритом та африканськими ритмами. З цікавістю глядачі слухали розповідь музикознавця Людмили Ісупової про творчість великих композиторів. Виконавську майстерність «Ренесансу» гідно оцінили і юні меломани, і шанувальники музичного мистецтва зі стажем. Після завершення концертної програми з вітальним словом виступив академік І. Жежеленко, який розповів про подальші виступи «Ренесансу» та запросив слухачів на вечір в ПДТУ, присвячений Віденській опереті. Iнформацiю пiдготувала Галина АЛЕКСАНДРОВА, Маріуполь.

На Буковині викрали унікальні ікони

Давнім світовим центром російського старообрядства традиційно вважається прикордонне село Біла Криниця в Чернівецькій області. В храмах села зберігаються унікальні ікони, які дедалі частіше викликають інтерес не лише шанувальників мистецтва та дослідників, а й злодіїв. Декілька років тому звідти було викрадено ковану золотом Острозьку біблію та декілька старовинних ікон, і не встигли раритети повернутись у храми, як з Білої Криниці надійшла нова звістка: з церкви Козьми та Дем’яна викрадено близько трьох десятків ікон, що датуються приблизно XVII століттям, коване сріблом Святе Євангеліє, чашу для причастя та інші церковні речі. Варвари-крадії в однієї з ікон — Чудотворної Пресвятої Богородиці — вирвали руки, зроблені з коштовного каміння, викрадено також ікону, яку тільки повернули після попереднього викрадення. Крадіжка сталась уночі, але селяни навіть вранці, коли виявили її, не змогли оперативно викликати міліцію — ні в селі, ні на найближчій заставі не працювали телефони. Несправною виявилась і сигналізація, встановлена в церкві. Сьогодні справа перебуває під посиленим контролем слідчих органів, розробляються різноманітні версії, і правоохоронці обіцяють, що найближчим часом злодії будуть затримані, а святині повернуті в храм, повідомляє Наталія ЖИТАРЮК, Чернівці.

Крим першим в Україні видав повний географічний атлас регіону

Таврійський національний університет ім. Вернадського, який нещодавно відзначив своє 85-річчя, презентував атлас АРК, який став першим регіональним томом Національного атласу України. «Це перший такий регіональний атлас в Україні. Його зроблено на цілком новій технологічній основі», — підкреслив у розмові з журналістами ректор ТНУ Микола Багров. Як передає Кримське агентство новин, винятковість нового атласу полягає також і в тому, що його присвячено одному з найунікальніших куточків нашої планети. Нове видання містить могутню базу даних, яку можна використати для прийняття оптимальних управлінських рішень. Перший тираж атласу становив 5 тис. примірників (плюс 2 тис. компакт-дисків). Частину тиражу університет передав до Міносвіти та Сімферопольського міськвідділу освіти. Сюжети і теми карт п’яти розділів атласу розкривають загальну картину природних умов і ресурсів республіки, її соціально-економічні проблеми, територіальну організацію господарського і культурного життя, характеризують сучасну екологічну обстановку. Під час підготовки карт атласу використовували технології геоінформаційних систем, цифрове картографування, дешифрування даних дистанційного зондування Землі з космосу, повідомляє Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати