Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

22 травня, 00:00

Генпрокуратура: «Без коментарів»

Прес-секретар Генерального прокурора України Поліна Башкіна уточнює, що Генпрокуратура не може коментувати хід роботи в Україні представників американських правоохоронних органів, які займаються «справою Лазаренка». «Генпрокуратура України зв’язана зобов’язаннями щодо нерозголошування інформації про зміст клопотання американських правоохоронних органів, а також обсяг виконуваних слідчих дій» — повідомила вона вчора агентству Інтерфакс-Україна. П. Башкіна додала, що це підтвердила й американська сторона в процесі двосторонніх консультацій.

Через три кордони — один маршрут

У Луцькій мерії підписано угоду про туристичну співпрацю у рамках Єврорегіону «Буг» — а підписали його представники міст Луцьк, Люблін і Брест. Польські партнери в особі працівників відділу зовнішніх контактів Люблінської міської ради Йозефа Хузажа і Даріуша Думкевича представили цей проект для волинських журналістів. Ідея покликана не лише сприяти розвитку вагомої галузі, а передусім підкреслювати географічну близькість і культурну спорідненість прикордонних регіонів України, Білорусі й Польщі. Першим кроком реалізації проекту стане видання добірки маршрутів, встановлення дороговказів мовами трьох сторін-партнерів. Значну увагу ініціатори надають залученню до такого міжрегіонального туризму молоді. Для неї у рамках проекту планується створення максимально комфортних умов: система знижок на екскурсії, харчування і проживання. Ідея проекту належить польській стороні, оскільки саме Люблінська мерія розробила та виграла грант на його реалізацію. Крім теоретичного підкріплення ідеї, польські партнери подбали і про фінансову підтримку, котра склала 14 тисяч євро, або 31% усього фінансування. Основну ж частку фінансування забезпечила програма PHARE — понад 30 тисяч євро. Оскільки підтриманий грант належить до так званих «малих» грантів, ініціатори вважають його лише першим кроком. Наступний, за словами Даріуша Думкевича, стосуватиметься розвитку вже створеної на той час інфраструктури та її розбудови. Польська сторона вважає, що тоді вже можна буде говорити і про розвиток «зеленого» туризму на теренах Єврорегіону «Буг». Луцький міський голова Антон Кривицький відзначив, що розвиток туризму для обласного центру Волині є однією з потенційно важливих галузей, а пріоритетом в цьому напрямi стане збереження історико-культурної спадщини, на котру такий багатий давній Лучеськ. Наталія МАЛІМОН

І хрест, і «Погонь», і Архістратиг...

Комісія державних нагород та геральдики Адміністрації Президента України затвердила зображення герба і прапора Житомирської області, розроблені київською Геральдичною палатою під керівництвом Олекси Руденка. Про це вчора повідомив пресі перший заступник голови обласної ради Роман Петронговський. Отже, малий герб області (великий герб, головним елементом якого він є, за словами Р. Петронговського, повинен ще пройти процедуру ухвалення облрадою) представляє собою щит із червоним (червленим) полем, у центрі якого вміщено герб міста Житомира (на синьому полі щита зображення срібної міської брами з відкритими воротами і трьома вежами) , розтятий і перетятий золотим нитяним хрестом на чотири чверті (Житомирщина в різні часи входила, як вважають автори, до чотирьох історичних земель України: Київщини, Полісся, Волині та Поділля, які мали свої історичні герби). Тому у верхній правій чверті щита розміщено зображення срібного Архістратига Михаїла з опущеними донизу мечем і піхвами (це герб Київщини), у верхній лівій чверті — срібний вершник із червоним щитом на срібному коні (це «Погонь», герб Великого князівства Литовського, до складу якого свого часу входили землі Полісся), у нижній правій чверті — срібний рівносторонній хрест з розбіжними кінцями (герб Волині), у нижній лівій чверті — золоте сонце із шістнадцятьма променями (герб Поділля). Прапор Житомирської області являє собою прямокутне полотнище червоного кольору зі співвідношенням сторін 2:3, у центрі якого вміщено герб Житомира, накладений на прямий золотий хрест. Прийняття обласної символіки означає, що віднині Житомирщина подібно до багатьох інших областей матиме свої геральдичні атрибути як одна з історичних земель нашої держави. Проте, можливо, в зображенні великого герба є певна надмірність у використанні однотипних елементів: чотири щити і дві корони (мурована і рослинна) явно порушують загальну гармонію, вважає старожил Житомира Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День».

За помсту — довічне ув’язнення

Саме такий вирок Сумський обласний апеляційний суд виніс мешканцю Сум, 23-річному Максиму Іваненку, котрий звинувачувався у вбивстві п’яти чоловік. Злочин, про який йдеться, було скоєно у липні минулого року у квартирі по вулиці Пролетарській, де знайшли тіла працівника управління боротьби з організованою злочинністю, його дружини та ще трьох жінок, дві з яких були співробітниками облаштованої у квартирі фірми, яка займалася працевлаштуванням людей за кордоном. Підозра у скоєнні цього злочину впала на раніше судимого Максима Іваненка, якого згодом вдалося затримати на Ярославльському вокзалі у Москві. За версією слідчих, яка згодом лягла в основу звинувачувального висновку, на вбивство юнак пішов, прагнучи помститися працівницям фірми, котрі, як з’ясувалося згодом, займалися торгівлею людьми і хотіли відправити співмешканку Максима Іваненка працювати за кордон проституткою. На свою біду, в той момент, коли Іваненко постукав до квартири, там перебували ще троє чоловік. У ході слідства звинувачуваний визнав свою причетність до скоєння злочину, але в суді, де, до речі, він зробив спробу перерізати собі вени, відмовився від власних свідчень, заявивши, що вони з нього вибивалися під тиском. Та така заява не завадила суддям на підставі зібраних доказів визнати винним Максима Іваненка у скоєнні навмисного вбивства і призначити йому ту міру покарання, яку просив на суді державний звинувачувач, прокурор області Юрій Ударцов, — довічне ув’язнення. Сергій ХАНІН, Суми.

Згоріло — на 67 тисяч гривень

У 2002 році в Закарпатській області зафіксовано 38 пожеж, викликаних зумисним підпалюванням, позаминулого — 24. Із початку 2003 року їх уже — 11, а матеріальних збитків — на 67 тисяч гривень. Як повідомили в Центрі громадських зв’язків відділу пожежної охорони в Закарпатській області, дванадцятою жертвою «червоного півня» стало кафе «Трактир» у райцентрі Мукачеве. Швидкій ліквідації вогню на першому поверсі двоповерхового житлового будинку на вулиці Пушкіна в старій частині міста 60-річний власник «Трактиру» завдячує своєчасному повідомленню про вогонь та оперативним діям пожежників Мукачівського гарнізону пожежної охорони СДПЧ-4, які ліквідували загоряння, зберігши майна підприємця щонайменше на 30 тисяч гривень. Там же, в Мукачеві, на майдані Незалежності, за кілька хвилин до п’ятої ранку згорів газетний кіоск. Невдовзі невідомі підпалили мукачівське кафе «Світ кави», повідомляє Василь ЗУБАЧ , Ужгород.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати