Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Україна

27 квітня, 00:00

У 2010 році 15% українських сімей не змогли отримати належну медичну допомогу

Про це на нараді, присвяченій охороні здоров’я, сказав прем’єр-міністр України Микола Азаров, передає УНН. «За даними Державної служби статистики, у 2010 році 97% українських сімей зверталися до лікарів за наданням медичної допомоги — це практично 100%. І з цієї кількості 15% не змогли отримати медичну допомогу потрібної якості чи придбати ліки», — наголосив прем’єр. За словами М.Азарова, ця цифра краще, ніж була у 2009 році, бо у 2009 році було майже 21% людей, які не змогли отримати належну медичну допомогу. Як зауважив глава уряду, все ж потрібно замислитися над тим, що мова йде майже про 2,5 млн. сімей.

В Україні працевлаштовують п’ятьох із десяти інвалідів

«Близько 47% інвалідів можуть працевлаштуватися в Україні», — заявив директор Державного центру зайнятості Володимир Галицький на прес-конференції, повідомляє www.interfax.com.ua. «Рівень працевлаштування людей з інвалідністю, якщо він сьогодні досягає десь 10%, то з 10 інвалідів у нас працевлаштовують кожного 10-го. Зараз він виріс з 10% до 47%. Іншими словами вже з 10 осіб ми працевлаштовуємо 4,7 особи», — сказав він, відзначивши, що щорік близько 300 тис. людей з інвалідністю звертаються до Центру зайнятості. За словами директора Держцентру зайнятості, в Україні нараховується близько 2 млн. 600 тис. людей з інвалідністю, 600 тис. із яких працюють. Він також зазначив, що реалізація спільного проекту Програми розвитку ООН (ПРООН), Міжнародної організації праці та Державного центру зайнятості «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості» дала позитивні результати. У той же час, він повідомив, що в рамках проекту було розроблено та видано для працедавців довідник із працевлаштування та зайнятості людей з інвалідністю, організовано спеціальні тренінги для персоналу центрів зайнятості. Окрім того, з травня на базі інформаційного порталу Державної служби зайнятості почне роботу сайт www.intrud.gov.ua для людей з інвалідністю та працедавців, де «вони зможуть знайти корисну інформацію». «Нові навички роботи з людьми за 2,5 року реалізації проекту отримало понад 3 тис. фахівців», — повідомив В.Галицький, додавши: «У 1-у кварталі 2011 року до служби зайнятості за працевлаштуванням звернулося понад 17 тис. людей з інвалідністю, понад 16 тис. із них отримували допомогу з безробіття. За три місяці роботу отримало понад 2,5 тис. осіб, це на 25% більше аніж за відповідний період минулого року».

Молодь готова йти на мітинги

Молодь готова брати активну участь у політичних процесах, щоб влада почула її. Як повідомив УНІАН з посиланням на Інститут Горшеніна, такого висновку дійшли експерти інституту за підсумками річної програми міжнародних соціологічних досліджень «Студенти — образ майбутнього», проведених у 2010 — 2011 рр. в Україні, Росії, Казахстані та Польщі. За даними опитувань, молодь вважає, що необхідно голосувати на виборах, щоб влада її почула. Зокрема, в Польщі так вважає 51,9% молоді, у Казахстані — 40,7%, в Україні — 25,7%, у Росії — 25,5%. Разом з тим 37,1% опитаних у Казахстані, 34,2% в Україні, 32,8% в Росії і 30,7% у Польщі переконані, що влада зможе почути їхні вимоги на дебатах з політиками. Необхідність участі для цього в демонстраціях, мітингах відзначила опитана молодь з Казахстану — 36,4%, України — 31,3%, Росії — 27,1%, Польщі — 25,3%. При цьому в ефективність підписання петицій, звернень, на відміну від інших країн дослідження, вірять польські студенти (42,2%). В середньому кожен п’ятий студент вважає, що для того, щоб бути почутим владою, необхідно бути членом політичної партії (Україна — 22,8%, Росія — 20,8%, Казахстан — 18,2%, Польща — 16,4%).

«Iнший Челсі» в Донецьку

Минулої п’ятниці у двох кінотеатрах Донецька («Зірочка» та «Кінокульт») було показано нашумілий документальний фільм німецького режисера Я. Пройса «Інший Челсі. Історія з Донецька», українська прем’єра якого відбулась місяць тому на міжнародному фестивалі документального кіно про права людини в Києві. Презентована в Німеччині наприкінці минулого року, соціальна стрічка про Донецьк дістала декілька нагород, зокрема, була визнана найкращою на конкурсі Max Ophuls Preis. Знята в 2005 — 2009 рр., вона в природній та невимушеній формі оповідає про життя двох донеччан з різних соціальних прошарків: пересічного гірника з шахти «Путилівська» Саші й секретаря міськради Миколи Левченка, відомого в Україні своїми одіозними поглядами на українство. Тлом для історій цих двох людей із різних світів (пов’язаних хіба незримою постаттю режисера, що завше лишається за кадром, — і телевізором, з якого подеколи «віщає» Левченко) виступає футбол — чи не єдина віддушина (просвіток) в житті для одних — і засіб політичного впливу для інших. Показ фільму в Донецьку викликав великий ажіотаж, адже після його завершення охочі мали змогу безпосередньо поспілкуватися з режисером Я. Пройсом та одним з головних героїв — М. Левченком. Останній, що уособлював в фільмі неприглядний образ донецької (ширше — української) влади, був вимушений відповідати на низку незручних запитань (зокрема, про ймовірність своєї відставки), що робив не дуже впевнено й явно напружено. В кожному разі, продемонстроване німецькими фахівцями кіно вкотре унаочнило шалену прірву, що відділяє нашу владу від народу, на благо якого (в ідеалі) мала би працювати, повідомляє Сергій СТУКАНОВ, Донецьк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати