Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

30 червня, 00:00

Молодi юристи зробили свiй вибiр

Минулої суботи у врочистій обстановці 85 випускників Хмельницького державного інституту регіонального управління та права одержали дипломи про вищу юридичну освіту. Цей, здавалося б, характерний для червневих днів факт має свою майже неймовірну, як для сьогодення, особливість. У руках кожного з 85 — направлення на роботу. «Цим ми зобов'язані Євгенові Марчуку, який 4 серпня 1995-го року підписав Постанову Кабінету міністрів України про надання нашому вузові статусу державного», — із задоволенням сказав кореспондентові «Дня» співдиректор інституту Леонтій Чорний. У ході врочистостей гості з Києва, керівники міста й краю, випускники та їхні батьки згадували із щирою вдячністю автора Постанови, який, на їхню думку, «знає ціну знанням, творенню і виконанню законів». Тому, мовляв, і зробили свій вклад у мільйон підписів за Є.Марчука, повідомляє кореспондент «Дня» Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ .

Поїздка до Польщі на заробітки закінчилася трагедією під Тернополем

У понеділок, вранці, біля села Великі Борки, за 12 кілометрів від Тернополя, 33-річний водій не впорався з керуванням своїм автобусом — машина впала з десятиметрової висоти у провалля. Одна з одинадцяти пасажирок загинула на місці дорожньо-транспортної пригоди, деякі з сімох доставлених до лікарні — у вкрай тяжкому стані. Цей приватний автобус — з Городка Хмельницької області. Як повідомив кореспондентові «Дня» Михайлові ВАСИЛЕВСЬКОМУ перший заступник голови Городецької райдержадміністрації Іван Федчук, водій — приватний підприємець. Він доставляє з Польщі продукти харчування і тут-таки, у райцентрі, їх збуває. Цього разу підрядився взяти пасажирів, які мали надію працевлаштуватися в сусідній країні. На жаль, у Городку, погодився І.Федчук, безробіття бере молодих людей за горло. От і їдуть на свою біду хтозна куди.

У «Віагри» з'явився український «конкурент»

Учені Державного наукового центру лікарських засобів (ДНЦЛЗ) і НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» (Київ) створили принципово новий препарат для лікування сексуальних розладів у чоловіків. На думку фахівців, він може стати альтернативним і конкурентоспроможним щодо «Віагри» фірми Pfizer (США). Препарат «Йохімбекс-Гармонія» вже запатентовано, повідомила агентству Інтерфакс-Україна завідуюча лабораторією експериментальної фармакології ДНЦЛЗ Світлана Гладченко, і його виробництво розпочато «Борщагівським ХФЗ». Клінічні випробування показали високу ефективність препарату при лікуванні різних форм еректильної дисфункції у чоловіків віком від 20 до 60 років. Після 21-денного курсу лікування повна ерекція відновилася в 53,3% пацієнтів, а загалом здібними до проведення статевого акту виявилися 93,3% пацієнтів.

В Україні вперше видано підручник міграційного права

«Тільки минулого року на кордонах України затримано понад 12 тисяч нелегальних мігрантів», — повідомив кореспонденту «Дня» автор підручника «Основи міграційного права» Олександр Пискун. Більшість із цих людей, провівши на кордоні кілька днів, були відпущені без будь-яких приписів, оскільки в нашій країні не існує механізмів правового регулювання міграційних потоків, а проект Закону про іміграцію знаходиться у Верховній Раді з 1994 року й досі не розглянутий. Тим часом, у більшості країн світу давно створено моделі та норми регулювання цього процесу. Так, згідно з офіційними даними Міжнародної організації міграції (МОМ), сьогодні понад 125 мільйонів осіб проживають за межами своїх країн. Щороку число мігрантів збільшується на 2-4 мільйони. Підручник Олександра Пискуна було видано на кошти МОМ і є першою спробою проаналізувати становлення міграційного права не тільки у світі, а й у нашій країні. Книжка вийшла невеликим тиражем у тисячу примірників і призначена для державних службовців, а також студентів юридичних факультетів і педагогічних вузів, розповсюджується безкоштовно. , повідомляє кореспондент «Дня» Інна ЗОЛОТУХІНА.

Через місяць у Косово будуть українські миротворці?

Цілком можливо, що українські миротворці прибудуть до Косово вже наприкінці липня — на початку серпня, заявив прес-секретар НАТО Джемі Шеа групі українських журналістів у Брюсселі, повідомляє Інтерфакс-Україна. Каменем спотикання і далі залишається питання, хто саме фінансуватиме миротворчість українців у складі КФОР. Як правило, це роблять самі країни, що присилають контингент. Проте Шеа натякнув, що можливий компроміс, за якого Україна фінансуватиме лише транспортування своїх військовослужбовців та зарплату для них, а тилове забезпечення візьме на себе НАТО. Можлива також цільова фінансова допомога на утримання українського контингенту в Косово від тих чи інших західних країн. За попередніми даними, чисельність українського контингенту може становити 1,4 тис. осіб.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати