Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

06 лютого, 00:00

Дніпропетровськ пропонують перейменувати

Національно-демократичні партії та громадські організації Дніпропетровщини звернулися до Верховної Ради та Президента України Віктора Ющенка з пропозицією повернути Дніпропетровську його історичну назву — Січеслав. Саме так, нагадують вони, 1918 року місто було названо за рішенням Центральної Ради. Дніпропетровську область автори звертання відповідно пропонують перейменувати на Січеславську область. Крім того, вони вважають, що уряд і регіональна влада зобов’язані передбачити в державному та місцевих бюджетах кошти на перейменування міст і вулиць, а також увічнення пам’яті жертв Голодомору та комуністичних репресій. «Дніпропетровськ і Дніпропетровська область, пояснює голова обласної організації Української народної партії Анатолій Сокоринський, досі носять ім’я Григорія Петровського — одного з керівників УРСР, під час правління якого мільйони людей загинули від штучного голоду. Його пам’ятник, як на сміх, стоїть на привокзальній площі Дніпропетровська, де на початку 1930-х радянська міліція відловлювала голодуючих селян, які намагалися знайти харч у місті. Тому ми пропонуємо прибрати цей монумент і поставити на його місці меморіал жертвам Голодомору. Початок цьому вже покладено — ще рік тому ми встановили на привокзальній площі поминальний хрест». Для того, щоб заміна символів комуністичного минулого здійснювалися обґрунтовано, автори звертання пропонують створити спеціальні комісії при місцевих органах виконавчої влади, які визначать художню цінність пам’ятників і доцільність перейменування вулиць і площ. Вирішити це питання, вважає А. Сокоринський, слід ще до проведення футбольного чемпіонату Євро-2012, щоб не викликати здивування у туристів з європейських країн, яким важко буде пояснити, чому пам’ятники діячам тоталітарного режиму досі «прикрашають» найбільш видатні місця міст і сіл України. Вадим РИЖКОВ, «День».

В Україні через захворювання на грип закриваються школи й дитячі садки

У зв’язку із зростанням захворюваності на грип, в Україні вже припинено навчання у деяких школах та закриваються дитячі садки. Як повідомили «Дню» в прес-службі Міносвіти та науки України, на вимушені канікули школярі відправилися в окремих селах та містах Луганської, Львівської, Закарпатської, Одеської, Рівненської, Дніпропетровської, Донецької, Івано-Франківської, Житомирської областей. За інформацією МОЗ України, найбільш високі показники захворюваності на грип та гострі вірусні інфекції відзначені у Львові, Чернігові, Вінниці, Києві. У Львові та Чернігові захворюваність перевищила епідемічні пороги (у Львові — на 20,7%, у Чернігові — на 3,16 %). За даними Українського центру грипу МОЗ України, найбільш вразливим контингентом до цих хвороб залишаються школярі (кількість дітей серед захворілих становить 50%). Тому закриття шкіл та дитячих дошкільних закладів медики вважають запобіжним заходом щодо розповсюдження інфекції. Аби не захворіти на грип, лікарі радять завчасно зміцнювати свій імунітет, вживаючи вітаміни, імуностимулюючі препарати, а також, по можливості, уникати місць великого скупчення людей, а якщо цього зробити не вдається, то в період епідемії хоча б користуватися оксоліновою маззю. Якщо ж хвороба все-таки здолала, самолікування і «переходжування» не рекомендуються, оскільки, як попереджують медики, не так ий страшний грип, як його наслідки. Тому при перших симптомах хвороби (підвищена температура, головний біль, лихоманка) якнайшвидше слід звернутися до лікаря. Інна БІРЮКОВА, «День».

Маріуполь закидало кригою

Близько 650 тисяч тонн льоду, викинутого стихією на узбережжя Азовського моря 26 січня, можуть призвести до підйому ґрунтових вод і підтоплення прибережних районів Маріуполя. До таких висновків дійшли міські рятувальники, за даними яких на прибирання льоду з пляжів Маріуполя сьогодні необхідно 20 мільйонів гривень. Однак при цьому, як зазначає начальник управління з питань цивільної безпеки та захисту населення міськради Олександр Татай, ці кошти сам Маріуполь виділити не в змозі, а допомоги йому чекати нізвідки, тому крижані брили (а деякі з них сягають у висоту 7 метрів) лежатимуть на березі, поки не розтануть. Однак якщо в місті раптово потеплішає, це може спричинити досить серйозні наслідки. Як би там було, за словами фахівців, нічого незвичайного в тому, що море викинуло на берег величезні крижані брили немає. За словами О. Татая, Маріуполь просто має унікальне розташування: з одного боку — степ, з іншого — море, тому поривчасті, сильні вітри для міста не рідкість. Окрім того, навесні та восени Маріуполь досить часто стикається з підтопленнями та нагромадженнями льоду, і городян про це попереджають заздалегідь. Проте, як би там було, комунальні служби прибережних районів усе одно готові в разі чого евакуювати людей, хоча, поки що, за словами рятувальників, особливої загрози, як і особливих збитків у місті немає: за їхніми даними, поки що було зафіксовано лише поломки обладнання на пляжах, але це легко відновити. З набагато більшими збитками зіткнулися власники прибережних човнових гаражів, які були буквально роздавлені тягарем льоду, хоча, як твердять рятувальники, господарів гаражів було попереджено про можливі наслідки ще на етапі будівництва. Ганна ХРИПУНКОВА, «День».

Принципова Стефанова

«День» у №17 і 20 писав про конфлікт між номінанткою (актрисою Галиною Стефановою) та членами Шевченківського комітету. Вперше за час свого існування Національної премії імені Тараса Шевченка комітет вибачився перед номінанткою за вилучення зі списку однієї з трьох вистав («Польові дослідження українського сексу» за однойменним романом Оксани Забужко), і поновив виставу в списку. Але заява комітету не змінила рішення Галини Стефанової відкликати своє ім’я зі списку номінантів. У відкритому листі на адресу Шевченківського комітету та його голови Романа Лубківського актриса написала: «Мене надзвичайно схвилювало вибачення комітету. Для мене була б великою честю можливість повернутися в число номінантів на здобуття Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка 2008 року. Але рішення відкликати своє ім’я зі списку номінантів, яке далося мені дуже непросто, відкрило для мене цілий ряд нових запитань, зокрема етичних, на які я хочу сама знайти відповідь. Через те рішення вийти зі списку номінантів залишається остаточним і незмінним». Інф. «Дня .

У Донецьку з’явився маніяк-педофіл

У навчальних закладах Донецької області оголосили справжню тривогу: правоохоронні органи Донеччини повідомили, що в регіоні діє маніяк, який гвалтує неповнолітніх дітей. Як повідомляє ЦГЗ ДУ МВС України в Донецькій області, в регіоні вже було зафіксовано кілька випадків нападу на неповнолітніх: невідомий чоловік на машині темного кольору з тонованими вікнами зупинявся поруч із навчальними закладами й обманом або силою усаджував дітей у салон. Після цього він робив дітям ін’єкції препарату, від яких вони засинали, а потім здійснював згвалтування. Нині міліція встановила вірогідну марку автомобіля, на якому пересувається злочинець (моделі «Деу-Ланос», «Шевроле» чи «ВАЗ 21115»), а також прикмети маніяка. Припускається, що страшні злочини здійснює 30— 40 літній чоловік, ростом 175—180 см, худорлявий, з темним волоссям ізсивиною. Враховуючи ці дані, міліція області звернулася з проханням до всіх донеччан, яким може бути що-небудь відомо про маніяка, повідомити про це до правоохоронних органів. Ганна ХРИПУНКОВА, «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати