Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

11 серпня, 00:00

Українці стали рідше звертатися до Європейського суду

Практика Європейського суду свідчить, що кількість порушень прав людини в Україні становить лише трохи більше за 1% від загальної кількості порушень прав людини, зафіксованих Євросудом в інших європейських країнах, повідомляє Інтерфакс. Як інформує в п’ятницю прес-служба Міністерства юстиції України, про це заявив міністр юстиції Олександр Лавринович із посиланням на статистику рішень Європейського суду з прав людини, зокрема, винесених проти України станом на серпень 2007 року. Так, наприклад, минулого року, з понад 8,5 тис. ухвал, винесених Європейським судом, лише у 120 рішеннях суд констатував порушення прав людини з боку України. При цьому — зазначив О. Лавринович, — дуже рідко позови проти України задовольнялися судом у повному обсязі, й, нерідко, зовсім не в тій частині позову, яка фігурувала як визначальна. Крім того, як повідомив міністр, ситуація, яка фіксувалася останніми роками, — зі стрімким збільшенням кількості скарг до Європейського суду проти України, а також постійним зростанням кількості ухвал, які виносилися Євросудом проти України, 2007 року стабілізувалася. Якщо у 2005-2006 роках відбувся різкий стрибок кількості рішень, в яких Європейський суд констатував порушення Україною прав людини (2002 року було винесено одне рішення проти України, 2003 — шість, 2004 — 14, 2005 — 120, 2006 — 120), то 2007 року ця тенденція змінилася. Із початку року кількість скарг, які направлялися українцями до Європейського суду, поменшало на третину. А кількість рішень, винесених судом проти України у січні — липні 2007 року, становила 63. Це, за словами голови Мін’юсту, безсумнівно, свідчить про прагнення держави забезпечувати права своїх громадян, а також про спробу держави системно виправляти недоліки, які призводять до порушень Конвенції із захисту прав і основоположних свобод, якою керується Європейський суд у своїй роботі, й до якої Україна приєдналася 1997 року після вступу до Ради Європи. О. Лавринович зазначив, що загалом, починаючи з 2001 року, Європейський суд визнавав порушення Україною дев’яти статей Конвенції та трьох протоколів до неї.

СБУ підвищує контроль за виборами

СБУ заявляє про підвищення контролю з дотримання виборчого законодавства на час проведення дострокових виборів до Верховної Ради. Так, у СБУ дано вказівку начальникам територіальних підрозділів служби налагодити постійне інформування керівництва служби, інших правоохоронних і владних органів держави про порушення виборчого законодавства. Задіяно телефонні «лінії довіри» в центральному управлінні та регіональних органах СБУ, де цілодобово чергуватимуть висококваліфіковані фахівці в галузі права для швидкого реагування на порушення виборчого законодавства. Крім того, в центральному управлінні СБУ створено оперативний штаб, на який покладено функції узагальнення й аналізу отриманих даних для прийняття відповідних управлінських рішень, передає Українська правда.

Міністри-регіонали підуть у відпустку «організовано»

Політрада Партії регіонів наступного тижня розгляне питання про графік відпусток членів Кабінету міністрів України — кандидатів у народні депутати від Партії регіонів на період виборчої кампанії. Про це у п’ятницю в інтерв’ю журналістам у Житомирі повідомив віце-прем’єр-міністр Дмитро Табачник. «У нас буде засідання політради, і ми вирішимо це питання на політраді для того, щоб іти у відпустку організовано», — сказав він, відповідаючи на питання агентства Інтерфакс-Україна.

Юні львів’яни відпочивають на Донеччині

П’ятдесят дітей зі Львівської області вчора прибуло на оздоровлення і відпочинок у м. Святогорськ, що на Донеччині. Там вони проведуть кілька тижнів і будуть оздоровлені у кращих таборах курорту. Як повідомила прес-служба Донецької обласної державної адміністрації, 30 дітей віком від 8 до 16 років було направлено в оздоровчий центр «Донецьке орля» обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго», а ще 20 старших дітей житимуть в санітарно-оздоровчому центрі соціальної реабілітації дітей, позбавлених батьківської опіки «Смарагдове містечко». Гості з Західної України перебуватимуть під наглядом медиків, психологів і соціальних педагогів, повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА, «День».

Профспілки йдуть на вибори

Активну участь у парламентській виборчій кампанії вирішили взяти профспілки. Причому — окремою колоною. Про це стало відомо вчора під час прес-конференції голови Національного форуму профспілок України Мирослава Якібчука, який є одночасно лідером Всеукраїнської партії трудящих. Саме ця партія й реєструватиме свій список на вибори.

За словами Якібчука, головними пріоритетами його політична сила вважає підвищення зарплат, поліпшення соціального забезпечення, гарантування якісної та доступної для всіх медицини. «Питання НАТО, двопалатного парламенту або протиракетної оборони десь у Чехії — другорядні для людей праці. Але саме ці питання політики нав’язують суспільству. Наше завдання — зробити чіткими та прозорими стосунки між роботодавцями та працвниками. А саме: впровадити систему трудових контрактів і соціальних гарантій із боку держави та роботодавця для тих, хто працює, й тих, хто заслужив гідну пенсію», — заявив М. Якібчук, виступаючи перед журналістами.

Говорячи про програму, Якібчук виділив у ній п’ять основних кроків. А саме: прийняття Трудового кодексу, прийняття закону «Про соціальний діалог», прийняття закону «Про оплату праці», закону «Про медичне страхування», доповнень до закону «Про пенсійне забезпечення». Повністю свою програму Всеукраїнська партія трудящих обіцяє оприлюднити 14 серпня — на партійному з’їзді. Ідеологією своєї партії Мирослав Якібчук однозначно вважає лейборизм, який, на його думку, став основою соціальної моралі та добробуту ряду європейських країн і Канади. «Ця ідеологія зуміла примирити прихильників соціалізму та капіталізму, запропонувавши шлях соціального партнерства між роботодавцями та найманими працівниками. Саме завдяки цій ідеології в Україні можна примирити олігархів і популістів — і збудувати сильну справедливу державу», — переконаний Мирослав Якібчук.

Відповідаючи на запитання журналістів, які шанси його партії на успіх під час нинішньої кампанії, Якібчук був оптимістичним, акцентувавши увагу на тому, що його потенційних виборців в Україні — 10 мільйонів — саме стільки в нашій країні членів профспілок. Що ж, подивимося — часу до 30 вересня залишилося вже не так багато. Володимир ІВАНЕНКО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати