Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

23 серпня, 00:00

Із початку року в Україні загинули десятеро міліціонерів

Учора в країні був День загиблих співробітників міліції. В Україні з початку року на службі загинули 10 співробітників органів внутрішніх справ, ще 138 були поранені, повідомив міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко після церемонії покладання квітів до меморіалу в Києві. «Втрати цього року трохи менші», — повідомив Ю. Луценко, при цьому додавши, що близьким та рідним загиблих і потерпілих міліціонерів МВС надає матеріальну допомогу, намагається вирішити їхні житлові проблеми, працевлаштувати, а також пропонує дітям загиблих співробітників навчання в ліцеї МВС й інституті. Разом із тим, він зазначив, що «це лише крапля в морі горя». Усього, за словами міністра, за роки незалежності України під час виконання службових обов’язків загинув 891 співробітник міліції і майже 6 тисяч міліціонерів отримали поранення. Коментуючи журналістам зміни в роботі міліції і самій міліції за роки незалежності України, Ю. Луценко наголосив, що «міліція стала більш професійною». «Сьогодні в нас найспокійніша країна», — сказав голова відомства, зазначивши, що Україна є найбезпечнішою країною серед країн-сусідів. «Це результат надзвичайно великих зусиль МВС, правоохоронних органів... Ціна — сотні людей, які віддали за це своє життя», — сказав Ю. Луценко.

Президент занепокоєний долею Наталії Кобелєвої

Під час зустрічі Президента України Віктора Ющенка в його державній резиденції «Зоря» в Криму з представником Президента України в Криму Геннадієм Москалем він передав главі держави спільний лист від себе та уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової щодо ситуації, що склалася в місті Алушта, з факту доведення до самогубства Наталії Кобелєвої. «День» писав про цей випадок у матеріалі «Останній довід Наталії Кобелєвої» в № 137 за 16 серпня 2006 року. Як повідомила «Дню» радник представництва Президента України в АРК Людмила Мохова, ця звістка дуже засмутила Президента України. Віктор Ющенко був прикро вражений долею простої жінки та тим, що органи влади Алушти не змогли знайти вирішення досить простої проблеми. Після бесіди з Геннадієм Москалем, Віктор Ющенко дав доручення створити комісію та розглянути й здійснити перевірку роботи алуштинських міських органів влади, які допустили порушення конституційних прав на життя Наталії Кобелєвої, вчинили протиправні дії. Зокрема, як повідомила Людмила Мохова, Президент доручив розслідувати дії всіх посадових осіб в органах влади, куди зверталася Наталія Кобелєва, в тому числі доручив вивчити обставини призначення на посаду судді Алуштинського міського суду Миколи Любинецького, який, будучи прокурором міста, ініціював у суді справу про виселення Наталії Кобелєвої з зайнятої нею ділянки землі, та вивчити можливі заходи щодо скасування указу про його призначення, повiдомляє Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь.

Діти біженців зможуть вчитися в Україні

Сьогодні в нашій державі шукають притулок громадяни з країн Близького Сходу, де триває військовий конфлікт. Серед них багато дітей, які мають продовжувати навчатися, незважаючи на негаразди на своїй батьківщині. Тому Міністерство освіти і науки України звернулося до органів управління освітою на місцях з листом, в якому зазначена необхідність задоволення освітніх потреб дітей біженців незалежно від терміну і місця їх перебування в Україні, повідомляє прес-служба МОН. У листі, підписаному першим заступником міністра освіти і науки Борисом Жебровським, наголошується, що у разі звернення громадян Ізраїлю чи Лівану щодо навчання їхніх дітей, необхідно у кожному випадку підходити індивідуально до кожної дитини, обираючи різноманітні форми навчання. У свою чергу міністерство зобов’язує органи управління оперативно інформувати про звернення громадян з Близького Сходу у разі їх звернення з вищезгаданими клопотаннями для відповідного узагальнення та інформування громадськості. Окрім цього, Міністерство освіти і науки розглядає можливість надання державних стипендій України громадянам країн Близького Сходу, які постраждали в результаті бойових дій, для здобуття вищої освіти в університетах України.

У День Незалежності над Альпами замайорить Державний Прапор України

З нагоди 15 річниці незалежності України і 750-ліття від заснування міста Львова члени української молодіжної скаутської організації «Пласт» мають намір підкорити найвищу вершину Європи — гору Монблан, висота якої становить 4807 метрів. На світанку 24 серпня 2006 року альпіністи планують підняти Державний Прапор України і встановити його на цій вершині. Якщо все заплановане вдасться, і природа не сперечатиметься з українцями, то Альпи побачать синьо-жовтий стяг уже вдруге. Річ у тому, що наприкінці серпня 2006 р. виповнюється 60 років відтоді, як над найвищою вершиною Альп і Західної Європи — горою Монблан — вперше було піднято український національний стяг. Його винесли туди двоє альпіністів — Богдан Яців «Білий Джек» та Ігор Суховерський «Колюмб», члени відродженого у таборах Німеччини (Міттенвальд, Баварія) «Пласту» та щойно створеного куреня «Ватага Бурлаків». 1946 року така подія стала не лише знаком визначного досягнення та особистої відваги українських спортсменів, але й мала широкий політичний резонанс, як символ невмирущої ідеї національного визволення і створення власної незалежної держави. До складу нинішньої експедиції входять 14 осіб, середнім віком 21—22 роки. Наймолодшим учасникам по 19 років, найстаршому — 55 років. Незважаючи на молодість команди, це досвідчені гірські туристи й альпіністи, в окремих з них за плечима — сходження на «семитисячники» Паміру, повiдомляє Надія КУГУК, Львів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати