Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міністрові «все подобається»

Симери готові поділити його оптимізм, коли одержать водопровід
13 грудня, 00:00

На думку медиків Закарпатської області, ситуація з черевним тифом у Перечинському районі цієї області вже локалізована та перебуває під контролем, повідомив у понеділок міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко на брифінгу під час своєї робочої поїздки до Закарпаття. Цю думку також підтвердив головлікар обласної лікарні Михайло Поляк, який заявив, що «осередок захворювання локалізований, нові хворі не надходять, тому можна сказати, що ситуація вже під контролем», — повідомляє Iнтерфакс-Україна.

Голова Закарпатської обладміністрації Олег Гаваші запевнив журналістів, що за результатами дослідження санепідемстанції, жодної загрози попадання бактерії у води річки вже немає і, відповідно, немає загрози виникнення захворювання серед жителів Ужгорода.

За його словами, обладміністрація звернулася до Кабінету Міністрів із проханням вирішити питання централізованого водопостачання школи та ліцею в селі Сімер, де виникло це захворювання, на що знадобиться, згідно з попередніми даними, 1,5 млн. грн.

Відповідаючи на запитання журналістів, Ю. Поляченко повідомив, що Міністерство охорони здоров’я зі свого фонду виділило 400 тис. грн. на закупівлю вакцин, антибіотиків, вітамінів й інших необхідних медикаментів у медпункти осередку захворювання. Міністр також заявив, що всі дії медиків були «абсолютно адекватними». «У нас немає жодних застережень, побажань і заперечень», — сказав Ю. Поляченко. На запитання, чи не побачив він порушень під час свого візиту до фельдшерського пункту села та провізорського відділення районної лікарні, міністр заявив, що йому «все подобається — і рівень медичної допомоги лікарів, і ситуація в селі». При цьому він відзначив незадовільний стан ситуації з питною водою в суспільстві, зокрема, проблему відкритих водозаборів, що наявна й у селі, де спалахнув черевний тиф.

На думку Ю. Поляченка, випадки захворювання саме в цій місцевості набули особливого поширення через серйозну проблему з нелегальними мігрантами в Закарпатській області. Він також повідомив, що на сьогодні, за даними медиків, уже остаточно підтвердилося азіатське походження бактерій черевного тифу, тобто хворобу заніс один із нелегальних мігрантів. Міністр заявив журналістам, що, за його даними, місцева адміністрація робить усе можливе, щоб запобігти поширенню нелегальними мігрантами цієї бактерії й надалі.

Станом на 12 грудня діагноз черевного тифу підтвердився у семи осіб, серед яких двоє діточок у віці трьох місяців і чотирьох років. У провізорне відділення Перечинської центральної районної лікарні з 30 листопада, коли було відзначено перший випадок захворювання, госпіталізували 432 людини з підозрою на можливе зараження черевним тифом. На сьогодні 27 з них уже виписали, 16 осіб чекають остаточних результатів аналізів, із них шестеро — підлітки.

ДО РЕЧI

Сімнадцять дітей із селища Південне (м. Часів Яр Донецької обл.) наприкiнцi минулого тижня були терміново шпиталізовані з попереднім діагнозом «гостра кишкова інфекція». За словами заступника головного санітарного лікаря Донецької області з епідпитань Iрини Сошенко, у дітей були наявні всі ознаки отруєння: блювота, болі в животі, у двох була температура. Всі хворі — шкільного й дошкільного віку. Стан дітей оцінюється як легкого ступеню тяжкості. При цьому, як повідомила Iрина Сошенко, спалахи подібного захворювання в місті фіксувалися вже майже тиждень: перший випадок стався ще 4 грудня, коли захворіла одна людина, після чого епідемія стала тільки наростати. Вже п’ятого грудня було зафіксовано двоє хворих, 6 грудня — дев’ять, а 7 грудня — ще п’ять. Зараз фахівці з’ясовують причини появи такого захворювання, серед яких можуть бути проблеми з водою в селищі або недоброякісні продукти. Більш того, за словами I. Сошенко, є ймовірність, що ця інфекція вірусного походження, проте епідеміологи стверджують, що причин для паніки немає. Остаточний же діагноз хворих буде поставлено тільки після проведення всіх бактеріологічних аналізів. Зараз на місці подiй працюють фахівці Донецької обласної санепідстанції, бактеріологічної лабораторії, інфекціоністи. Крім того, фахівцями обласної і міської СЕС в селищі здійснюють комплекс санітарно-гігієнічних і протиепідемичних заходів, повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА, «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати