Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Поки що рівень інвестицій розчаровує...»

Посол Великої Британії Лі Тернер про інтереси британських бізнесменів
22 березня, 00:00

У вихідні в столиці проходили Дні британського бізнесу в Україні. Протягом трьох днів перебування в Києві представники 27 британських компаній представляли продукцію, шукали партнерів в Україні й зустрілися з головою українського уряду.

Тим часом торговельно-економічні мости в Лондоні вчора наводив і віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко. Він виступив на засіданні круглого столу «Перспективи економічного та політичного розвитку України», який відбувався в рамках Українського бізнес-тижня в Лондоні.

Нагадаємо, що Велика Британія — шостий інвестор за обсягом інвестицій в Україну. Починаючи з 1992 року 100 британських компаній вклали в українську економіку 2,3 мільярда доларів. Серед найбільших інвесторів — Shell, BP (через спільне підприємство з російською компанією TNK), JKX (розробка та видобуток нафти та газу), CBM Oil тощо. З Туманного Альбіону переважно завозять промислові товари, транспортні засоби, спеціалізоване обладнання та лікарські препарати. В 2010 році експорт до України зріс до понад 600 мільйонів доларів. А 2011 року, за словами посла Великої Британії Лі Тернера, очікується подвійне зростання британського експорту до України. Загалом же товарообіг між обома країнами в минулому році перевищив 1 мільярд доларів. І ця цифра може бути більшою.

«Поки що рівень інвестицій в Україну розчаровує», — заявив, відповідаючи на запитання «Дня», Лі Тернер. На думку посла Великої Британії, аби залучити інвестиції, український уряд має активніше покращувати бізнес-клімат. «Україна має неабиякий потенціал для того, щоб стрімко розвивати свою економіку. Для того, щоб це сталося, потрібно спільними зусиллями покращувати бізнес-клімат. Це конкретне питання. Якщо Україна покращить бізнес-клімат, тут буде значно більше інвестицій», — вважає він.

На прохання «Дня» визначити, що ж найбільше заважає працювати, британські інвестори одностайно відповіли, що це — корупція. Є зауваження в бізнесменів і до Податкового кодексу. «Загальне враження від документа: поки що більше запитань, аніж відповідей», — так прокоментував фіскальну «біблію» голова наглядової ради групи компаній «Істіл» Мохамед Захур. Він також пояснив, що якщо якісь податкові пункти поліпшуються, то якісь інші погіршуються.

Проте попри всі перешкоди британські бізнесмени наголошують на значному економічному потенціалі країни. За словами регіонального директора з Росії та країн СНД компанії Джей-Сі-Бі Девіда Хілла, Україна виробляє тільки 1/3 потенціалу ВВП Польщі. Тому перспективи для економічного зростання в нас дуже потужні. Зокрема, на думку Хілла, значний потенціал має АПК.

Усі свої зауваження щодо перешкод у веденні бізнесу британські інвестори озвучили на зустрічі з прем’єр-міністром України Миколою Азаровим. А британський посол висловив думку, що подальшому поліпшенню інвест-клімату в країні сприятиме гармонізація законодавства з Євросоюзом, а також підписання поглибленої й всеосяжної Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. «Думаю, що ми зможемо побачити підписання цього договору до кінця 2011 року», — підкреслив він під час зустрічі з прем’єр-міністром.

«Україна робить усе від неї залежне для того, щоб через певний час подати заявку про вступ до Євросоюзу», — натомість озвучив євроінтеграційні плани країни Микола Азаров у присутності інвесторів. Говорячи ж про спільні бізнес-перспективи, він особливий наголос зробив на енергетичній українсько-британській співпраці. «Або ми домовляємося з нашими партнерами (Російською Федерацією. — Авт.) по нормальний угоді про постачання газу, або ми робимо все, щоб диверсифікувати поставки газу в Україну», — сказав прем’єр-міністр, натякнувши британцям на перспективу газової співпраці. При цьому Микола Азаров підкреслив, що уряд всіляко вітає наміри інвесторів почати видобуток сланцевого газу та розробляти український чорноморський шельф.

Разом із тим, обіцяючи британцям сприяння в енергетичній сфері, Азаров підкреслив, що, реалізовуючи проекти в АПК, доведеться примиритися з обмеженнями щодо продажу земель сільськогосподарського призначення. «Обмеження будуть обумовлені захистом наших інтересів. Але вони не мають сковувати ініціативу й заважати розвитку агропромислового комплексу», — відповів на запитання британських бізнесменів прем’єр-міністр. Але чи не викличе така відповідь ще більше запитань? Адже, якщо існують обмеження, то, значить, їх хтось повинен встановлювати. У такому разі, де гарантія, що відповідальна за це особа чи орган не стане просто ще однією ланкою розмноження корупції в аграрному секторові? Тож, проводячи земельну реформу, владі потрібно думати не тільки про обмеження, але — й про надійні гарантії ринкової рівності для всіх учасників.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати