Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уперед, до «трудоднів»?

Борги із зарплати та соціальних виплат не ліквідовано
09 листопада, 00:00

Ситуація, що склалася на сьогоднішній день з виплатами різного роду заборгованості в регіонах, дуже непокоїть представників Мінфіну, Міністерства агрополітики й Мінпраці та соцполітики. Посилення державного контролю за дотриманням трудового законодавства (наприклад, після перевірки 19,6 тисячi підприємств-боржників притягнуто до відповідальності майже 15 тисяч посадових осіб. До правоохоронних органів передано матеріали на 2331 керівника), судячи з усього, належного ефекту не дає. Наприклад, з початку року борг вдалося скоротити на 13% (368 млн.), але непогашеними, за даними Держкомстату на початок жовтня, залишалися 2,4 млрд. За минулий місяць заборгованість збільшилася на 4,1 млрд. грн. і становить на 1 листопада 6,9 млрд., зазначив заступник держсекретаря Мінфіну Олександр Яременко. Хоча, за його словами, дотації вирівнювання всім областям-боржникам були перераховані майже в повному обсязі. При цьому середньомісячні темпи погашення боргів знизилися по країні в п’ять разів. Лідери щодо заборгованості — такі сфери, як охорона здоров’я, культура, освіта, сільське господарство. В останньому секторі чекали прямо протилежних результатів, однак за останній місяць борг скорочено лише на 21 млн., тоді як у жовтні-2001 вдалося погасити 100 млн. грн. На кінець року, за прогнозами відповідного міністерства, заборгованість становитиме 200 млн., з них половина — за колективними сільськими підприємствами, реформованими без правонаступника й не ліквідованими. Не кращою є ситуація і з соціальними виплатами, борг щодо яких у 12 регіонах становив близько 75 млн.

Взагалі, спілкування під час учорашньої селекторної наради глав вищезазначених міністерств з представниками «регіонів, що провинилися», конструктивним можна назвати з великою натяжкою. Чотири представники місцевої влади (Львівська, Одеська, Кіровоградська й Вінницька області), що звернулися до міністрів, нарікали на недофінансування «з центру» окремих галузей, ненав’язливо зазначаючи, що відповідальність за ситуацію має бути солідарною, у відповідь Київ обіцяв «звернути на це увагу» (внести відповідні пропозиції Кабміну, творцям майбутнього бюджету та ін.) і, в свою чергу, сварив регіони за деякі невиправдані борги. Взагалі, в кращих традиціях безликого радянського «зрозуміти, розширити, поглибити»: взаєморозуміння досягнуто на взаємних же обіцянках «найближчим часом виправити ситуацію».

Але загалом присутні висловили впевненість у тому, що заборгованість на початок наступного року буде ліквідована. Виключаючи, звичайно, борги безнадійні — там, де подібні виплати стануть можливими тільки через процедуру банкрутства підприємств-боржників. Незважаючи на вищезазначені боргові прогнози на кінець року у сільськогосподарському секторі, особливу увагу, судячи з висловлювань міністрів, будуть приділяти саме йому. Точніше, особлива увага буде надана тим керівникам підприємств, які «за звичкою» не платять колгоспникам зарплату — один з міністрів, який ратував за подібну боротьбу, в бойовому «запалі», навіть трохи обмовився: «Сьогодні ми не повинні, як за радянських часів, примушувати працювати колгоспників примусово, хоч би як нам цього хотілося».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати