Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зайву воду прийме море

У Криму розв'язано проблему озера Сасик-Сиваш, яке підтоплювало 19 сіл Сакського району
31 липня, 00:00

Вже кілька разів «День» писав про те, як у Криму під час повеней на озері Сасик-Сиваш потерпали мешканці 19 сіл Сакського району від того, що вода озера, що вийшло з берегів, підтоплювала їхні житла. Катастрофа повторювалася кожної зими вже понад десять років. Мова вже йшла про переселення декількох десятків домоволодінь із сіл Орлянка і Охотніково. Проте люди, які звикли до насиджених місць, незважаючи на регулярні лиха, неохоче погоджувалися на цей захід, оскільки не хотіли кидати все нажите.

— І ось цього літа Раді міністрів Криму вдалося усунути причину лиха, — розповідає «Дню» міністр будівельної політики й архітектури Криму Володимир Ніколов. — Ми розробили проект і зараз завершуємо будівництво колектора для скидання води озера Сасик-Сиваш до Чорного моря...

Озеро Сасик-Сиваш було джерелом небезпеки понад десять років. Розділову греблю збудовано в 1961 році. Вона повинна мати проектну ширину 7 метрів, висоту над водою понад метр. Однак зараз у багатьох місцях вона розмита до рівня води і має ширину не більше 2,5 метрів. Якщо греблю прорве, близько 60 мільйонів тонн води з озера площею 70 квадратних кілометрів можуть затопити ще 45 квадратних кілометрів, при цьому буде розмито автомобільний і залізничний шляхи на Євпаторію, лінії зв'язку, стерто з лиця землі кілька сотень жител. Особливо небезпечною в тутешніх місцях вважали дощову погоду, яка практично завжди поєднується з сильним вітром. Північний вітер силою 20 метрів на секунду створює особливо небезпечну нагінну хвилю, яка й розмиває греблю. Так, 13 березня цього року, коли греблю рятували всім Кримом, хвилі утворили в ній вісім широких промоїн і 27 вимоїн. Греблю латали силами МНС, працівники якого засипали промоїни мішками з піском, камінням, перевозили все це не лише великовантажною технікою, але й десантними човнами, плаваючими транспортерами. Тільки в один день на греблю МНСники привезли понад 12 тисяч мішків з піском, а також відходи черепашнику, каміння, будівельні відходи.

За даними міністерства, повне усунення проблеми озера Сасик-Сиваш оцінюється сумою близько десяти мільйонів гривень. Із них чотири мільйони передбачається витратити на зміцнення дев'ятикілометрової греблі, яка розділяє озеро на прісну й солону частини, а близько п'яти мільйонів на будівництво скидного колектора.

— Цей об'єкт має велике соціальне значення для Криму. Нам вдалося фактично зняти проблему підтоплення 19 населених пунктів, розташованих на берегах озера, — розповідає «Дню» віце-прем'єр-міністр кримського уряду Азіз Абдуллаєв. — Тепер люди можуть жити спокійно, не турбуючись про переселення. Для реалізації цього проекту 3,2 мільйона гривень виділено Кабінетом Міністрів України з резервного фонду державного бюджету, понад 500 тисяч гривень з резервного фонду бюджету Криму на прохання уряду автономії виділила Верховна Рада Криму. У результаті збудовано складну гідротехнічну споруду, яка в регульованому режимі випускатиме воду з озера, якщо вона буде перевищувати допустиму граничну межу...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати