Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Золоті ворота оживуть

У жовтні завершиться реставрація київської пам’ятки архітектури ХI століття
11 серпня, 00:00
ПАМ’ЯТНИК ЯРОСЛАВУ МУДРОМУ ЗАЛИШИТЬСЯ СТОЯТИ БЕЗ ЗМІН БІЛЯ ЙОГО ДІТИЩА / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Через три місяці до міста Ярослава Мудрого люди зможуть потрапляти, як і тисячу років тому — через Золоті ворота. Правда, тоді вони потрапляли з поля і безкоштовно, а тепер — з метро і за відповідну плату. Історики стверджують: збудовані ще у 1037 році для парадного в’їзду до Києва, Золоті ворота є однією з небагатьох пам’яток фортифікаційного зодчества Київської Русі, що частково збереглися до нашого часу. Наразі автентичні залишки споруди зберігаються під зведеним у 1982 році павільйоном-реконструкцією, який відтворює старовинні в’їздні ворота та надбрамну церкву Благовіщення. Нині ж Золоті ворота — одні із не багатьох свідків розквіту культури Київської Русі — входять до складу Національного заповідника «Софія Київська», тож сам заповідник й став замовником реставраційних робіт.

Експерти згадують, що востаннє відвідувачі тут були у 2001 році. З тих пір тягнеться, за словами генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Нелі Куковальської, довжелезна епопея з реставрацією Воріт. П’ять років тому, коли музей закрили на реставрацію, замовником ремонтно-реставраційних робіт виступило місто. Про бажання міської влади оновити Золоті ворота можна судити з тієї безкінечної реставрації, свідками якої стали кияни і гості міста... Але з кінця червня поточного року київська влада повернула Національному заповіднику «Софія Київська» всі функції, які стосуються замовлення робіт по реконструкції та реставрації музею.

— У вересні-жовтні, після реставрації, всі приміщення Золотих воріт будуть повністю відновлені, буде змінена експозиція, — пояснила Неля Куковальська. — Вигляд Воріт стане набагато кращим і це трохи відновить сам зовнішній вигляд міста, зробить його привабливішим для туристів. Мета цієї реставрації — «оживити» Золоті ворота. Я побувала в багатьох світових музеях, і знаю, що є музеї статичні і є динамічні. Динамічні — це коли самі відвідувачі можуть побачити як працюють Ворота: грати піднімаються і опускаються, коли відтворена вся історична ідентичність. Туристам це дуже сподобається. Навіть маленьким дітям, щоб було цікаво, ми показуватимемо історичні мультики на великих екранах.

Ремонтно-реставраційні роботи на Золотих воротах вже почалися і ведуться дуже активно. Їх виконує ЗАТ «Укрреставрація». Виконавчий директор цієї корпорації Анатолій Овчар зазначив, що робота, яка тут наразі виконується — не з легких.

— Золоті ворота перебувають в складному стані: вони запущені, ще й дах тут протікав. Займатися цим об’єктом треба було давно, — розповів він. — Наразі у нас є хороша проектна документація і ми повністю готові виконати всі роботи. Відразу скажу, що використаємо всі засоби новітньої інженерії — матеріали, які ізолюють об’єкт від вологи і перепадів температури, вже закупили деревину, яка не буде гнити, а для більшої привабливості музею зробимо красиве підсвічування. Переконаний, що після такої реставрації в найближчі 20—30 років Золоті ворота будуть дуже добре виглядати.

Відповідальність за фінансування реставраційних робіт взяла на себе міська влада: на все про все тут пообіцяли виділити 6,5 мільйони гривень. Начальник Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Руслан Кухаренко завірив, що всі заплановані роботи належним чином профінансовані і затримок з подальшим фінансуванням не буде. «Кошти на реставрацію виділятимуться у міру виконання заздалегідь профінансованих робіт», — зауважив він.

Реставрація Золотих воріт — не єдине за що взявся Національний заповідник «Софія Київська», до складу якого входять 54 пам’ятки архітектури. Вже давно свого часу очікують Брама Зборовського на території «Софії Київської» та Печерські ворота на Майдані Незалежності. За словами Анатолія Овчара, «Укрреставрація» візьметься за них з наступного року.

Говорити про ж оплату екскурсії в майбутній київській Мецці експерти не поспішають: кажуть, в ціну повинні увійти витрати на утримування музею, зарплата працівникам і екскурсоводам (для цього «Софія Київська» надаватиме своїх фахівців). Наразі Неля Куковальська запросила прилучитися до хорошої справи відновлення історичної спадщини меценатів. А в тому, що Золоті ворота стануть дуже популярними, ніхто й не сумнівається — сама назва музею говорить за себе.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати