Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бібліотеку української діаспори очікує поповнення

Делегація з Дніпра у США опрацює 100 коробок архівних матеріалів, серед яких – надзвичайно цінні та рідкісні книги
18 серпня, 14:31
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Представники Дніпровської міськради перебувають у закордонному відрядженні до Сполучених Штатів Америки (м. Рочестер, штат Нью-Йорк). У складі дніпровської делегації – секретар міської ради Олександр Санжара, начальниця управління економічного розвитку та інвестицій Наталія Чернишова та директор комунального підприємства «Музей історії Дніпра» Олег Репан. Під час візиту представники мерії працюють з книжками і матеріалами для наповнення фонду Бібліотеки української діаспори ім. сенатора Джона Маккейна у Дніпрі. Зокрема, вони мають опрацювати і систематизувати 100 коробок архівних матеріалів, серед яких – надзвичайно цінні та рідкісні книги. Завдяки ним дніпровська Біліотека ім. сенатора Джона Маккейна стане однією з найкращих бібліотек української діаспори в Україні і єдиною – з подібною колекцією.

Ці видання – спадщина  Володимира Пилишенка, емігранта з України, вченого, художника і філантропа, який у 1949 році вимушений був покинути рідну землю і поїхати до США. Цю колекцію пан Володимир збирав усе життя. Серед архівів – є й унікальні знахідки дореволюційних часів, які пов’язані з історією становлення Катеринослава. Ці речі стануть частиною експозиції Музею історії Дніпра. Налагодженню такої співпраці активно сприяли члени української громади Рочестера – Тамара Денисенко, Ярослав Кірик, члени Української федеральної кредитної спілки і родина Пилишенків.

Нагадаємо, Бібліотеку української діаспори ім. сенатора Джона Маккейна було відкрито за ініціативою міського голови Дніпра Бориса Філатова восени 2019 року. З Володимиром Пилишенком мер Дніпра познайомився під час поїздки у Сполучені Штати Америки. Його зацікавила домашня бібліотека літнього художника, у якій він побачив багато справжніх раритетів – друкованих видань української діаспори з усього світу. Володимир Пилишенко погодився передати її місту на Дніпрі. Тож, після обладнання приміщення бібліотеки до Дніпра спочатку було перевезено п’ять тисяч книг. Залишалось приблизно ще стільки ж, але розпочалась пандемія, а потім Володимир Пилишенко, на жаль, помер. Тепер належить привести з Америки до Дніпра іншу частину книжкового зібрання. Бібліотека української діаспори у Дніпрі отримала назву на честь сенатора Джона Маккейна, оскільки, за словами міського голови Бориса Філатова, відомий американський політик був великим другом України, а також неодноразово її відвідував, в тому числі й Дніпро, як центр опору російській агресії.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати