Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Біла ворона» на... Майдані

У Рівному поставили рок-оперу в супроводі оркестру
15 грудня, 12:03
ФОТО АНАТОЛІЯ МІЗЕРНОГО

На рівненській сцені поставили легендарну українську рок-оперу — «Біла ворона», написану поетом Юрієм Рибчинським та композитором Геннадієм Татарченком.  Для її втілення у Рівне з Києва запросили режисера Максима Голенка і  балетмейстера Максима Булгакова. За понад 20 років її історії це третя постановка. Інструментовку «Білої ворони» для оркестру здійснив головний диригент Рівненського театру Зіновій Крет. На прем’єру приїхав один із її авторів, композитор Геннадій Татарченко.

У центрі сюжету «Білої ворони» — історія Жанни д’Арк — Орлеанської діви, француженки, яка очолила свій поневолений народ під час війни.

— Цей твір — про зраду. В коханні, в державі. Символ білої ворони — про нас самих і життя в усіх його іпостасях. Не було окремої ліричної і патріотичної ліній, вони цілісно поєднані драматургією, — пояснює Геннадій ТАТАРЧЕНКО. — А філософія в тому, що історія повторюється, і ми не можемо зробити правильний вибір.

Нагадаємо, прем’єра рок-опери «Біла ворона» відбулася в Києві 1991-го. Постановка Сергія Данченка  на сцені Театру ім. І. Франка стала хітом столичної афіші, а виконавці головних ролей Наталія Сумська і Анатолій Хостікоєв прославилися і отримали цілу армію прихильників. Рівненська версія має нові відтінки звучання — вони пов’язані з... Майданом.  Але за задумом режисера, ці символи лаконічні. «Я намагався поводитися з темою Майдану максимально коректно, — розповідає Максим Голенко. — З цим потрібно бути дуже обережним, щоб не набити оскомину глядачеві. Хоча, звичайно, тогочасні події середньовічної Франції асоціюються з тим, що відбувалося у нас в Україні на Майдані».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати