Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це швидше вимушений і тимчасовий крок»

У Любомлі змінили адресу лікарні, аби не платити податки в міський бюджет
18 грудня, 17:12

Минулого тижня у місті Любомль на Волині відбулася позачергова сесія районної ради. Депутати зібралися, аби розглянути питання про зміну юридичної адреси комунального неприбуткового підприємства «Любомльське територіально-медичне об єднання Любомльської районної ради». Фактично сама лікарня розташована на околиці Любомля, у межах міста. А після рішення сесії її офіс зареєстровано у селі Згорани, за адресою, де розташована і Згоранська сільська рада. Це означає, що відтепер понад два мільйони податків, які місто отримувало від ТМО, будуть іти у казну Любомльського району.

Підставою для такого кроку став конфлікт інтересів медичного об’єднання і Любомльської міської ради, коли цієї осені головний лікар ТМО Володимир ДИБЕЛЬ зіткнувся з проблемою: держава недофінансувала заклад, заборгованість по заробітній платі становила понад 2 мільйони гривень. І тоді він пішов, образно кажучи, з шапкою по колу, просячи об’єднані територіальні громади району профінансували медиків. Газета «День» писала про цю ситуацію («Скоро не буде кому лікувати хворих», 18 жовтня). «У нас був тиждень, коли звільнилося 16 працівників, — розказує Володимир Дибель. — Звільнялися не найгірші, які успішно знаходять роботу в Польщі, до якої від нас усього 12 кілометрів, і сусідня держава спростила визнання наших дипломів, а отже, полегшила пошуки роботи для українців. Я просив старшу медсестру терапії не звільнятися, а вона резонно каже: як вижити з такою зарплатою, та ще її і не виплачують?.. І так кожен, хто звільнявся». На прохання ТМО грошима скинулися всі ОТГ району, але якщо Рівне, Вишнів і Головно допомогли солідно, то Любомльська ОТГ надала всього 100 тисяч. Хоча в місті немає власної міської лікарні, і всі мешканці Любомля та прилеглих сіл лікуються саме у ТМО. І саме міська казна отримує найбільше податків від лікарні. Також минулого літа від Любомльського ТМО відділився Шацький район, забравши свою медичну субвенцію. І це — незважаючи на те, що Шацька лікарня — малопотужна, забезпечення лікарями становило всього 60 відсотків, і по допомогу мешканці району дуже часто звертаються саме в Любомль.

«Звертаються шачани і зараз, і ми не маємо права відмовити їм у наданні медичної допомоги», — каже Володимир Дибель. Щоправда, вдалося досягти, аби Шацький район сплачував Любомлю за кожного пролікованого чи консультованого пацієнта. А це вже понад 200 тисяч гривень. Голова ж Любомльської ОТГ Роман ЮЩУК заявив, що «ми не зобов’язані надавати кошти зі свого бюджету на ліквідацію заборгованості зарплати медичним працівникам. Ваш заклад фінансується за рахунок медичної субвенції з держбюджету. У нас існує дуже багато своїх питань, які потребують негайного вирішення». «Оскільки нам все наголошували, що ми — районна комунальна власність, то ми і змінили свою юридичну адресу, адже місто лише отримує наші податки, а допомоги не надає», — підсумовує  Володимир Дибель.

Віктор СМОЛЯРЧУК, економіст, громадський діяч (Луцьк):

— Неординарний хід, але все зроблено в межах чинного законодавства, адже поки що ПДФО сплачується у місцевий бюджет за місцем реєстрації структурного підрозділу. По-людськи Володимира Дибеля та депутатів районної ради у їх бажанні зберегти колектив лікарні можна зрозуміти. Вони це зробили, щоб застрахуватися від несподіванок, подібних до тих, що були цього року. Адже замовляє музику той, хто за неї платить. Районний бюджет утримує лікарню, тож і буде справедливо, коли податки будуть спрямовуватись до району, а не в Любомльську громаду. Та все ж це вкотре свідчить про незграбність наших законодавців у проведенні реформи з децентралізації та унормуванні законодавчої бази.

Адже може статися, що наступного року внесуть зміни і ПДФО буде сплачуватись за місцем реєстрації громадян і тоді цей вид податку буде надходити знову до ОТГ. У будь-якому разі, це швидше вимушений і тимчасовий крок, щоб вижити лікарні в цих перехідних умовах. А державним діячам потрібно якнайшвидше проводити адміністративно-територіальну реформу, впорядковувати повноваження виконавчої гілки влади і органів місцевого самоврядування. Для депутатів Любомльської ОТГ — це й привід замислитись про те, що є головним — чиїсь амбіції чи інтереси громади.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати