Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи виграє Ружин джек-пот у Ковеля?

Перша на Волині об’єднана територіальна громада з центром у місті обласного підпорядкування вигідна всім сторонам
11 березня, 19:34

Від Ружина — що у Турійськ, що у Ковель — однаково 20 кілометрів. Турійськ є для цього села районним центром, а Ковель — історичним центром буття. Якщо до Турійська ружинську дітвору на навчання возить шкільний автобус, бо в селі лише початкова школа, а неповну середню прикрили ще років зо двадцять тому, то дорослі мешканці села вщерть заповнюють уже шестиранковий рейсовий автобус до Ковеля. «Ні в селі, ні в Турійську нема роботи, наші люди споконвіку спрямовані на Ковель. Там працюють, лікуються, продають сільгосппродукцію, — каже ружинський сільський голова Галина ДИШЛЮК. — Нас би в ОТГ взяли і в Турійську, але й без нас там буде 16 сільрад — 50 сіл, і всі практично небагаті...»

Тому й були активними люди на громадських слуханнях щодо приєднання до Ковельської міської ОТГ, і більшість присутніх проголосувала за спільне господарювання з Ковелем. Як каже Тамара ЗУБЕНКО, консультант з комунікацій Асоціації міст України, «таке рішення не дивне, адже село Городилець Ружинської сільради — практично впаяне в місто залізничників, у Ковеля — третій за розмірами бюджет в області після обласного та бюджету Луцька, а в майбутньому він може стати потужним логістичним центром не лише Західної України, а й Східної Європи».

Багато хто вважає, що села Ружинської сільради, якщо їх приймуть в одну громаду з Ковелем, виграють для свого розвитку справжній джек-пот. У Ружині — 380 мешканців, це село за гетьманів Ружинських було відомим на всю Україну, бо дало їй багатьох славних козацьких ватажків. Князі Ружинські були і засновниками Запорізької Січі, і її реформаторами, і її гетьманами... Але Ружин спіткала така ж доля, як тисячі інших українських сіл, коли старі вимирають, а молоді не народжують. А ось Городилець, у якому 443 мешканці, незрівнянно піднявся за рахунок близькості до Ковеля (15 кілометрів). До речі, саме в Ружині «за Польщі» ковельські євреї мали дачі... А ось третє село сільради — Клевецьк, яке опинилося без жодних змін у своєму статусі, — приречене. «Прописано — 55, а фактично мешкає — 18», — констатує Галина Дишлюк. І в Ружині, і в Городильці спромоглися на гарні ремонти в дитсадках та клубах. Оце й усе. Отож, громадські слухання щодо приєднання до Ковеля хоч і проходили окремо у двох селах, зібрали багато людей. Стати не просто перспективними, а «міськими» — заманливо. Звісно, потрібно буде вносити зміни до Перспективного плану формування територій, бо, відповідно до нього, Ружинська сільрада мала б стати частиною Турійської ОТГ. Рішення ухвалюватимуть ружинські та ковельські депутати. Наразі Ковель — єдине місто обласного підпорядкування на Волині, яке має можливість — і хоче це робити — розвиватися за рахунок прилеглих сіл. Володимир-Волинський уже втратив такий шанс, а Луцьк ще має надію на кооперацію з Прилуцькою сільрадою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати