Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Добрі вчинки можуть бути смачними

На благодійному фестивалі вуличної їжі у Сумах збирали кошти для дитячого реабілітаційного центру
22 квітня, 20:27
Фото автора

Втретє поспіль у Сумах відбувся благодійний фестиваль вуличної їжі «Квітень. Суми. Фест», який став уже традиційним. Його гасло – «Добрі вчинки можуть бути смачними!».

Започаткували фестиваль ентузіасти, представники громадських організацій. Серед співорганізаторів – благодійний фонд «Карітас», що діє при римсько-католицькій парафії Благовіщення Пресвятої Діви Марії. Підтримала захід Агенція промоції «Суми», міська влада виділила кошти у сумі 15 тис. грн. для вирішення організаційних питань.

Взяли участь у фестивалі навчальні заклади, громадські та комерційні організації, волонтери. Гості свята – а атмосфера була справді святковою попри несприятливі погодні умови – мали змогу скоштувати страви національних кухонь різних народів, взяти участь у цікавих конкурсах та розвагах, відвідати різноманітні майстер-класи, послухати виступи місцевих музичних колективів.

Фестиваль проходив у дитячому міському парку «Казка». Особливою популярністю у дітей користувався «контактний зоопарк», де малеча могла не просто спостерігати за тваринками і птахами, а і власноруч погодувати чи погладити морських свинок, песиків, котиків, білочок та іншу живність.

Крім того, з дітками працювали волонтери – студенти Сумського державного університету: влаштовували для хлопчиків та дівчаток цікаві ігри.

Як діти, так і дорослі, оцінили смак пропонованих на фестивалі вуличних наїдків. Тут продавали як традиційні шашлики, так і власноруч приготовані цукерки, а також каву, страви індійської, еквадорської кухні від іноземних студентів. А найбільшою черга була до казанів, де готували національні польські страви бігос та журек. Їх скоштувати можна було всього за 15 гривень за порцію. Пригощала римсько-католицька парафія Благовіщення Пресвятої Діви Марії.  Виручені кошти, за словами настоятеля парафії о. Войцеха Стасевича, будуть передані на благодійні цілі.

- Чи користуються популярністю у сумчан польські національні страви? – запитую у о. Войцеха.

- Ви ж самі бачите, що до нас черга найбільша, – сміється він. – Чудово, що є така нагода: не лише допомогти людям краще та змістовніше провести своє дозвілля, а й підтримати благодійність. Хоч і погода не найкраща, а у людей гарний настрій…

Під час фестивалю вдалося познайомитися з гостем з Німеччини. Шеф-кухар з 50-річним досвідом роботи Карл-Хайнц Вестерхофер перебуває в Сумах протягом двох останніх тижнів. До цього відвідав уже Одесу, Вінницю та Харків. Спілкуючись з кореспондентом «Дня», він розповів, що представляє організацію Senior Experten Service (Німецька Служба Старших Експертів) і завітав до України, аби передавати молоді провідний європейський досвід. А саме тим, хто вирішив своє майбутнє пов’язати з кулінарією. Відвідував заклади громадського харчування, ресторани. Кілька майстер-класів, зокрема, провів у Сумському центрі професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу. «Вчив наших майбутніх кухарів, як правильно готувати баварські ковбаски, італійське різотто та різні соуси», - розповідає майстер виробничого навчання Вікторія Гуйва. 

- Які ваші враження? – запитую пана Карла-Хайнца.

- Вам відповісти так, щоб Вам сподобатися, чи відповісти чесно?

- Відповідайте чесно…

- Якщо чесно, таке враження, що ваша освітня система у сфері громадського харчування 25 років просто «спала». Технологічне обладнання та методики, за якими навчаються майбутні кухарі, морально і фізично застаріли. А от молодь – вона має бажання вчитися, має здібності до цього.  Але, на моє переконання, якщо держава не буде терміново інвестувати в її навчання, ви знову отримаєте «втрачене покоління». Ви хочете мене сфотографувати?... О, чекайте, я зніму верхній одяг, щоб Ви сфотографували мене у кітелі…

Як розповіла одна з ініціаторів та співорганізаторів фестивалю журналіст газети «Панорама» Юлія Левківська, зібрані благодійні кошти  будуть спрямовані для облаштування спеціального кабінету за системою Монтессорі у Сумському обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей-інвалідів. Цьогоріч мета саме така, а два роки поспіль перед цим  пожертви збирали для потреб на реабілітацію бійців, поранених в АТО. Юлія переймається тим, що через погану погоду гостей фестивалю не так багато, як очікувалося, а зібрати благодійні кошти дуже важливо. Наступного року, сподівається, фестиваль набере нових обертів та більшого масштабу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати