Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кінець лікарняній автономії

Мінфін готує постанову, яка зобов’язує медичні заклади співпрацювати з Держказначейством
29 жовтня, 19:17

Наразі постанова не підписана Кабміном, а проходить погодження у профільних відомствах. Як заявила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина МИКИЧАК, МОЗ постанову не погодило та повернуло назад Мінфіну як головному розробнику ще минулого тижня.

Про що ж ідеться у документі? Із 1 січня 2021 року має змінитися порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування. Зараз медичні заклади, маючи право на автономію, можуть відкривати рахунки для отримання коштів від Національної служби здоров’я України у будь-якому банку. Нова постанова зобов’язує їх мати рахунки, відкриті лише в Державній казначейській службі.

Як пояснювала у коментарі для Liga.Life Ірина Микичак, зміни, які пропонує Мінфін, нівелюють основні засади медичної реформи. По-перше, це втручання у роботу комунальних неприбуткових підприємств, саме цей статус отримали лікарні для автономної роботи, у тому числі й фінансової. По-друге, якщо постанову таки погодить уряд, Національній службі здоров’я доведеться переукладати договори із понад п’ятьма тисячами лікарень та понад тисячею аптек.

Також під загрозою опиниться програма «Доступні ліки», наразі за нею лікуються понад два мільйони пацієнтів: поки аптеки переукладатимуть договори з НСЗУ та відкриватимуть нові рахунки у казначействі, хворі не зможуть отримувати ліки за програмою.

«Для чого це треба? Пояснення просте — у казначейській системі на рахунках мало грошей. Можна залучати більше грошей. А можна відкрити більше рахунків. Якщо на них будуть лежати гроші лікарень — ними можна закривати різні поточні дірки або дірочки, — висловив своє бачення ексзаступник міністра охорони здоров’я Павло КОВТОНЮК. — Це сильний удар по ключовому елементу реформи — автономії лікарень. Де-факто це множить на нуль рівноправні договірні відносини між медзакладами та Національною службою здоров’я. Адже гроші, які держава платить медзакладам за послуги, вона буде видавати їм лише зі своїх рук. Коли у 2017 році у медзакладів з’явилася можливість відкрити рахунки в банках, а не казначействі, 83% одразу зробили це. Тепер вони повинні будуть їх закрити і повернутися до лона турботливої держави. Яка краще знає, на що вам витрачати і коли. Крім комунальних закладів, послуги за програмою медичних гарантій надають також приватні. Це також досягнення реформи, яке нова постанова може зруйнувати. Я сподіваюсь, що вся ця історія — чиясь прикра помилка і документ залишиться лише невдалим проєктом».

Про такі самі ризики розповідають лікарі та керівники медичних закладів, закликаючи Мінфін відмовитися від шкідливого рішення. На це у міністерстві зауважили, що проєкт допрацюють з урахуванням позицій усіх сторін.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати