Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Космос ближче, ніж здається

Чому - пояснив астронавт NASA Рендольф Джеймс БРЕЗНИК на відкритій зустрічі у Києві 15 березня
15 березня, 16:45
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

У залі Вченої ради КПІ імені Ігоря Сікорського відбулася справді космічна подія. Гостем вишу став Рендольф Джеймс Брезник – американський астронавт, який двічі був у космосі й провів там загалом більше десяти діб. Для України це особлива зустріч, бо саме Рендольф Джеймс Брезник у жовтні 2017 року розгорнув на Міжнародній космічній станції прапор України. Цей прапор астронавт отримав 2016 року в Дніпрі, коли відвідав батьківщину сина (у 2008 він разом із дружиною всиновив українського хлопчика).

«Коли я вчився в університеті, то думав, що політ у космос – це неможливо», – поділився Рендольф Джеймс Брезник. Тож він став пілотом, але мрія про відкритий космос його не полишала. Сягаючи небесних висот, чоловік розумів, що все одно «мої літаки не можуть дістатися космічної орбіти». Тому і наважився стати астронавтом.

А далі – тривалі тренування у незвичних середовищах: під водою, у підземних печерах. Усе заради того, щоб хоч трохи зменшити розрив між земними і космічними умовами. Хоч все одно, як наголошує астронавт, на Землі важко знайти щось подібне. Та й навіть ці тренування не можуть гарантувати відсутність страху, особливо коли маєш вийти з космічної станції у відкритий простір, наприклад, щоб поремонтувати кран-маніпулятор чи замінити блок освітлення в камері. За словами Рендольфа Джеймса Брезника, у земних умовах ці враження можна порівняти з кроком у прірву.

На зустрічі астронавт також розповів, як воно - бути жителем космічної станції. Чому там весело ходити й необхідно робити багато вправ, які дослідження провадять астронавти та що найкраще у спостереженнях за нашою планетою. Показав він і багато відео: від наукових досліджень до «Піци у космосі».  

Крім того, астронавт розказав про майбутнє космічної галузі, порівнявши її з авіаційною. Він нагадав, що колись політ на літаку теж був рідкістю, а нині – звична справа. Рендольф Джеймс Брезник стверджує: «На жаль, нині зовсім мало людей має змогу побачити Землю з космосу. Та я сподіваюся, що те, що ми робимо нині, дасть майбутнім генераціям змогу, щоб 5-15 людей щодня відвідували космос».

Тож космічні прогулянки ближче, ніж здається. А більше про те, яким є життя сучасних мандрівників у космос, читайте незабаром на шпальтах «Дня». 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати