Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лікувати душі

У Вінниці відкрився центр правової та психологічної допомоги для учасників АТО
26 березня, 11:39

Допомогти АТОвцям повернутися до нормального життя та підтримати членів їхніх родин вирішили вінницькі психологи. Спершу вони надавали фахову допомогу пораненим бійцям, які лікуються у Вінницькому шпиталі. А нещодавно, завдяки підтримці місцевих підприємців та волонтерів, відкрили центр правової та психологічної допомоги. Тут працюватиме 12 психологів та п’ять юристів. Вони безкоштовно консультуватимуть і надаватимуть підтримку всім, хто цього потребує.

Голова наглядово-координаційної ради громадських організацій та волонтерів Олена Верлан-Кульшенко розповідає, що новостворений заклад працюватиме за кількома напрямами. Перший — юридичний (це оформлення документів, пов’язаних із присвоєнням статусу учасника АТО, групи інвалідності чи пільг). Другий — соціальний (підтримка родин загиблих, оформлення земельних ділянок, матеріальної допомоги тощо). Третій — комплексна підтримка, яка включає забезпечення АТОвців медичною і психологічною допомогою, належною реабілітацією, санаторно-курортним лікуванням.

Вінничанка Галина Бухова-Кулібаба вже звернулася по допомогу до психолога центру. Восени минулого року в зоні АТО загинув її чоловік. Жінка досі не може оговтатися від утрати. Каже, якби не заняття, вже давно б втратила бажання жити далі. «Людмила Іванівна навчила мене боротися з панічним страхом. Після похорону я не знала, що мені робити далі, як жити, працювати, ростити сина, — зізнається Галина. — Зараз під час занять ми працюємо над тим, щоб я нарешті усвідомила, що чоловік ніколи до мене не повернеться. Його просто більше немає. Це дуже важко, адже мій син — точна копія свого батька. Попри те, що йому тільки 12 років, він, як і наш тато, хоче бути військовослужбовцем. Збирається вступати до Київського ліцею імені Богуна».

Координатор психологічної волонтерської групи «Збережи душу» Людмила Євсеєва наголошує, що пройти психологічну реабілітацію мусять усі бійці, які були в зоні АТО. Інакше Україна потоне у посттравматичному синдромі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати