Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На загальних підставах

Правозахисники презентували проект системи виплат пенсій для переселенців і жителів окупованих територій
18 жовтня, 20:35

За статистикою Пенсійного фонду, пенсії отримують більш ніж 550 тисяч людей із довідками внутрішньо переміщеної особи. При цьому до війни в Донецькій і Луганській областях нараховувалося близько 1,2 мільйона пенсіонерів. Тобто, значна частина людей із початком бойових дій на сході України була позбавлена права на ці виплати.

Коли уряд запровадив постанову №365 та вніс зміни до постанови №637, це призвело до дискримінації частини громадян України, обмежило права цих людей на свободу пересування та вільний вибір місця проживання. Щоб отримувати пенсію, яка за законом є приватною власністю, люди мусять ставати на облік ВПО, проходити перевірки та ідентифікації. Правозахисники наголошують: ці недосконалі норми вже оскаржені українськими судами, зокрема Верховним судом. Там постановили, що припинення виплати пенсії у даному випадку протиправне. Завдяки такому рішенню вищої інстанції судові справи цієї категорії пенсіонерів розглядатимуться за спрощеним порядком. У судах вже є близько трьох тисяч подібних справ і близько сотні рішень на користь переміщених осіб.

Громадська організація «Донбас SOS», благодійний фонд «Право на захист», програма «Радник з питань ВПО», Центр інформації про права людини та інші організації, які працюють з переселенцями, направлять спільного листа до уряду. До звернення вони додадуть проекти постанов, що можуть вплинути на ситуацію. Серед рекомендацій – розмежування довідки ВПО та виплат, що спростить процедуру для мешканців окупованих територій. Крім того, йдеться про скасування перевірок місця проживання та постанови КМУ №365 в цілому. Також пропонується дати можливість жителям окупованих територій стати на облік в будь-якому відділенні та отримувати пенсію на банківські картки. Ідентифікація має бути такою самою, як для інших пенсіонерів – раз на рік під час подовження угоди з банком та перевипуску картки.

Правозахисники просять уряд обговорити їхні ідеї на міжвідомчій нараді. Самі ж обіцяють поступово оприлюднювати проекти постанов, долучити до обговорення громадськість і представників управлінь соцзахисту, які найтісніше взаємодіють із переселенцями.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати