Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наш сигнал глушать окупанти

У північних районах Криму провели моніторинг доступності вітчизняних FM-станцій
26 липня, 13:59

Громадська організація «Кримська правозахисна група» (КПГ) перевірила роботу чотирьох українських FM-станцій на території північного Криму (13 населених пунктів) та в районі КПВВ «Каланчак». Моніторинг проведений у липні цього року. Перевіряли доступність і якість сигналу «Українського радіо» (100.7 FM), «Мейдан» (101.4 FM), «Крим Реалії» (105,9 FM) та «Херсон FM» (107,8 FM). Саме ці станції, за даними Міністерства інформаційної політики України, почали мовлення на території окупованого Росією Криму в результаті запуску 150-метрової телевежі в с. Чонгар на Херсонщині. Перевірка здійснювалася за допомогою FM-приймачів у автомагнітолах, а також за допомогою аудіоплеєра з вбудованим FM-приймачем.

За результатами моніторингу, з усіх населених пунктів тільки на ділянці між селами Воїнка і Калинівка вдалося почути сигнал «Українського радіо» на частоті 100,7 FM у хорошій якості. В селищах Вишнівка, Кріпке, Червоноармійське і Воїнка сигнал «Українського радіо» було чутно через звичайний плеєр. При цьому автомобільна магнітола цей сигнал не приймала, а брала сигнал підконтрольного російській владі радіо «Супутник в Криму».

На частоті радіо «Мейдан» у восьми з 13 населених пунктів мовить проросійське радіо «Крим». На частоті радіо «Крим Реалії» (105,9 FM) у всіх 13 населених пунктах мовить російське радіо «Вести FM». Лише в Армянську і чотирьох селищах Красноперекопського району на цій частоті можна почути одночасне мовлення «Крим реалії» і «Вести FM». Якість сигналу обох станцій погана через накладення радіостанцій на одну частоту.

На частоті «Херсон FM» (107,8 FM) в 11 населених пунктах Північного Криму мовить проросійське радіо кримськотатарською мовою «Ватан Седаси». Тільки в Джанкої і частково в Красноперекопському районі на цій частоті також можна почути сигнал «Херсон FM», але в дуже поганій якості.

Моніторингова група КПГ також побувала на кордоні з Кримом в районі КПВВ «Каланчак» з боку півострова. У цій частині Криму мовлення українських FM станцій відсутнє. На всіх досліджених частотах працюють російські радіостанції.

Поширення радіохвиль може змінюватися залежно від погодних умов, тому в різні дні в одних і тих же населених пунктах можна чути трансляцію різних станцій. При цьому, на різних радіоприймачах в одному і тому ж населеному пункті також можна почути різні радіостанції.

В КПГ відзначають, що ще шість місяців тому якісний сигнал українських радіостанцій можна було чути на території всього Північного Криму. Результати моніторингу засвідчують, що останнім часом окупаційна влада Криму глушить сигнал українських мовників шляхом ввімкнення російських радіостанцій на тих самих частотах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати