Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Найкраще рішення — для Натана Альтмана

У Вінниці зібралися урбаністи із усієї України, щоб напрацювати концепцію майбутнього Altman_square
04 лютого, 17:14

Понад 65 експертів у галузі урбаністики, архітектури та ландшафтного дизайну із Вінниці, Києва, Львова, Харкова, Одеси, Хмельницького, Полтави вирішили взяти участь у конкурсі Altman_square, який оголосила Вінницька міська рада. Головна його мета — напрацювати найкраще просторове і композиційне рішення для майбутнього «Альтман скверу». Проєкт має враховувати сусідство приватного і публічного просторів, поєднувати інтереси різних груп користувачів, а головне — відображати філософію творчості Натана Альтмана за допомогою архітектурно-художніх засобів. Конкурс на найкраще архітектурне рішення триватиме до 24 квітня. З його деталями можна ознайомитися на сторінці Altman_square у Facebook.

«Архітектурний конкурс — це можливість виявити оригінальне рішення для міського простору і закласти в нього цікаву ідею. Водночас дуже важливим є попереднє дослідження території та розуміння її проблематики. Всі ці принципові нюанси під час презентації архітектурного конкурсу ми намагалися пояснити потенційним командам у живій розмові та дискусійному форматі, — розповідає в. о. головного архітектора міста Євген СОВІНСЬКИЙ. — Сквер на вулиці Артинова — це цінна зелена зона в центральній частині міста, яка має свої особливості, зокрема поєднання функцій житлового та громадського простору. Також у міста є ідея пов’язати цей простір з постаттю художника Натана Альтмана і в такий спосіб відродити пам’ять про нього. Це непрості завдання для архітекторів та урбаністів, але тим і цікаві. Переконаний: рішення, яке буде прийнято під час конкурсу, матиме позитивний ефект для цього району і для міста загалом».

Щоб учасники краще відчули територію, Євген Совінський провів для них оглядову екскурсію сквером, розповів про його передісторію і ознайомив з опитуванням, яке було проведене серед місцевих мешканців. Відповідно до нього та попередніх напрацювань, місто вже має три варіанти візуалізації скверу. Один із них був напрацьований ще 2016 року в межах проєкту Бюджету громадських ініціатив. Але, провівши архітектурний конкурс, у міській раді сподіваються знайти оригінальне просторове рішення, яке подібно до дзеркала, відобразить у просторі скверу філософію творчості відомого на весь світ художника Натана Альтмана. Адже саме цей сквер має стати головною локацією для проведення художніх виставок, тихих творчих зустрічей та літературних читань.

ДОВІДКА «Дня»

Натан Альтман — художник, скульптор, живописець, портретист родом із Вінниці. Він навчався живопису в Одеській художній школі, а упродовж 1920—1930-х років жив у Франції, де на нього сильно вплинула творчість Пікассо. Працював у багатьох різних напрямках і постійно створював щось нове. У його творчому доробку поєднуються портрети, зокрема Анни Ахматової, замальовки до дитячих книжок, ілюстрації до «Петербурзьких новел» Миколи Гоголя, до «Ветхого Завіту» ба навіть зображення Леніна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати