Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пернатий переселенець

На Вінниччині врятували лебедя з вадою крил. Тепер він житиме в Національному парку «Межигір’я»
30 жовтня, 11:11
ФОТО ІННИ ЄРМАКОВОЇ

Двічі зоозахисники з Київської команди порятунку тварин виїздили на водойму поблизу села Чернятинці Хмільницького району, щоб врятувати молодого лебедя, який через вроджену ваду крил не зумів відлетіти разом зі своєю зграєю на зимівлю. Сповістили зооволонтерів про самотнього птаха місцеві мешканці. Вони звернулися до рятувальників, а ті вже передали «виклик» зооволонтерам, які мають досвід у порятунку пернатих. Та з першого разу упіймати птаха не вдалося, лебідь сховався в очереті та довго не показувався. Лише за тиждень його знову помітили на ставку — на порятунок птаха з Києва на Вінниччину приїхав волонтер команди порятунку тварин. Він привіз у наплічнику надувний човен та різне спорядження. І за допомогою місцевих жителів та друзів із Вінниці птаха таки вдалося упіймати. Після порятунку його доправили до Національного парку «Межигір’я», де врятований лебідь тепер житиме разом із іншими пернатими. Зграя одразу прийняла вінницького переселенця.

«Команда порятунку тварин працює в Києві вже не перший рік (нагадаємо, «День» писав про неї в № 1 від 11 січня 2017 року. — Ред.). Я допомагаю їм чотири роки             — з перших днів як переїхав до Києва з окупованого Луганська. Громадська організація утримується за рахунок спонсорських коштів і благодійних внесків, це свого роду волонтерство, ми фактично зоорятувальники, — розповідає волонтер Сергій МОГІЛІН.  — Про самотнього лебедя в штучній водоймі рибного господарства, який мав вроджену ваду — проблеми з пір’ям, нам повідомила київський орнітолог Ірина Снопко, їй інформація надійшла від місцевих зоозахисників. Перший раз ми виїхали на місце з командою волонтерів, але птах від нас сховався. Довгий час про нього не було нічого чутно, думали, що він уже мігрував до іншої водойми. Але кілька днів тому місцеві жителі сповістили, що лебідь повернувся, а у ставку спускають воду і його треба терміново забрати, інакше він може загинути. Часу на роздуми не було, я зібрав необхідні речі й потягом вирушив до Вінниці. До села мене доправили друзі-переселенці з Луганська. Ловили птаха всі разом. Він впирався, але таки «погодився» на переїзд.

Доправляв його також потягом, у великій коробці. Іншого способу просто не було, бо грошей на бензин у фонді на таку далеку поїздку не знайшлося, а зібраних раніше для цієї рятувальної операції коштів ледь вистачило на пальне в минулий виїзд. А вже з Києва до «Межигір’я» лебедя доправив черговий екіпаж Команди порятунку тварин у складі старшого зоорятувальника та стажера. Попередньо вже було домовлено, що птаха передаємо в «Межигір’я», де для пернатих створені гарні умови. Його одразу прийняли в зграю дорослі лебеді, врятовані в минулих роках. Тепер вінницький переселенець може продовжувати повноцінне життя. Його пташине життя в безпеці».

У той день Команда порятунку тварин здійснила вісім рятувальних операцій. У середньому зоозахисники отримують до 30 викликів на тиждень. Дехто з них працює у вільний від основної роботи час, але є й професійні зоорятувальники, які порятунку братів наших менших присвячують увесь свій час.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати