Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Шлях на Голгофу»

У Львові визначили переможців конкурсу проектів громадського простору пам’яті Небесної Сотні
23 лютого, 11:38

Оргкомітет працював упродовж двох років і за цей час отримав 25 пропозицій від архітекторів зі Львова, Тернополя, Харкова, Києва, Одеси, зокрема — з окупованих територій. При визначенні переможців керувалися чотирма основними критеріями: просторові якості роботи, композиційні якості, толерантність до ландшафту існуючого середовища, і найголовніше — емоційно змістове навантаження.

Перше місце виборов молодий авторський колектив зі Львова — Андрій Лесюк, Марія Яструбчак та Христина Пундак. Переможці наголошували, що прагнули створити передовсім гармонійний меморіальний простір. Основний матеріал проекту — кортенівська сталь. «Акцентом матеріалу є його брутальний настрій, який символічно передає емоції Революції: відчуття боротьби, відчуття страху, вогню, барикад, прагнення до змін», — розповіли розробники проекту.

Місце громадського простору пам’яті Небесної Сотні — Губернаторські вали, що в самісінькому центрі Львова.  «Робота, з одного боку, є дуже лаконічною і мінімалістською, одначе має велике смислове навантаження, — говорить керівник Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, член журі Лілія Онищенко. — Це є стежка — як шлях на Голгофу. Крім того, проект дуже добре вписується в історичне середовище і ландшафт території».

Попереду — укладання угоди з переможцями конкурсу. Також — підготовчий етап, а це — складання бюджету робіт, який має бути затверджений сесією міської ради, проектування, видача містобудівних умов і т. ін. «Відтак втілення проекту розпочнеться наступного року», — зазначає головний архітектор міста Юліан Чаплінський.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати