Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Скандал у будівельній «верхівці»

Прем’єр-міністр хоче звільнити голову ДАБІ нібито через фальшивий диплом. Той спростовує звинувачення
13 грудня, 12:51

Диплом Технічного університету Молдови став офіційною причиною для урядового розслідування, чи має право Олексій Кудрявцев обіймати посаду голови Державної архітектурно-будівельної інспекції. Цей документ нібито фальшивий. Відповідно, Кудрявцев виконує функції нагляду і контролю за будівельною сферою всієї країни без належної освіти.

21 листопада на засіданні уряду прем’єр-міністр Володимир Гройсман пропонував звільнити Кудрявцева, але таке рішення не підтримали міністри. За кілька днів з’явився лист на підтримку очільника ДАБІ з підписами 150 народних депутатів. Тоді ж Гройсман ініціював розслідування щодо освіти Кудрявцева, на додачу генеральний прокурор Юрій Луценко звинуватив його в корупційних схемах.

Олексій Кудрявцев у свою чергу спростовує звинувачення і називає це кампанією з дискредитації. На сайті ДАБІ він пояснює це так: «Особи, які роками сиділи на корупційних схемах, не бажають втрачати надприбутків і використовують брудні методи, щоб зупинити розпочаті реформи і продовжити злочинну діяльність проти держави».

Також Кудрявцев запевняє, що в Молдові таки навчався, диплом має, а також — ще два дипломи українських вишів про вищу освіту. Але це лише видима частина конфлікту між Кудрявцевим та Гройсманом. Журналіст Юрій БУТУСОВ у своєму блозі на порталі «Цензор.нет» стверджує, що Кудрявцев — ставленик прем’єр-міністра, але останнім часом між ними виникли розбіжності через реформу інспекції. Нагадаємо, одна з останніх новацій — впровадження електронного кабінету забудовника «Прозора ДАБІ». Це має повністю усунути вплив чиновників на оформлення дозвільних документів. Як стверджує Бутусов, це ламає давно напрацьовані корупційні схеми.

«Кудрявцев — фунт, який повинен був відбивати всі атаки на ДАБІ, — коментує у «Фейсбуці» народна депутатка Наталія НОВАК. — Скільки громадян, активістів, нардепів, які працюють з громадою, зверталися до нього з приводу порушень! Реакції — нуль. Жодної відповіді особисто не підписує, уникає відповідальності».

Навіть якщо Кудрявцева звільнять, хто буде замість нього? Юрій Бутусов пише, посилаючись на власні джерела, що на місце Кудрявцева можуть призначити співробітницю одеської ДАБІ Олену Айхель. Архітектор та експерт з містобудування Віктор Глеба додав «Дню», що в будь-якому разі на цю посаду призначать людину, яка виконуватиме урядові доручення без промахів. За словами експерта, голова ДАБІ не впорався із завданням від Володимира Гройсмана зупинити будівництво в Одесі на вулиці Єврейській, в центрі міста. Тож його звільнення — питання часу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати