Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Сумах обговорили «Розподіл Росії»

03 березня, 11:31

Нове видання ґрунтовної праці Юрія Липи «Розподіл Росії» представлено в Сумах. Презентував книжку, нещодавно видану в Києві завдяки УВС ім. Юрія Липи, головний редактор тижневика ОУН «Шлях Перемоги» Віктор Рог.

«Чим цінна ця книжка? Тим, що вона показує псевдовелич російської імперії, яка врешті-решт «розлізеться», бо «ліпилася» неприродно, - переконаний народний депутат від Сум Олег Медуниця. - Книжка руйнує створені Росією міфи на кшталт Куликовської битви, в які вірить частина українців. Розвінчування міфів, які давно прижилися, найбільш цінне для нас. Сьогодні мета Росії – знищення України в територіальній, економічній та національній площинах, оскільки російська історія постійно твориться з «придуманості», з міфів, і це не може тривати вічно. Україна така, як вона є, не вписується у концепцію Росії».

Координатор ГО «Майдан» Юрій Тищук говорить: «Назва книжки має дещо негативний відтінок, але насправді йдеться не про чиєсь прагнення розділити Росію, а про класифікацію тих народів, які увійшли до її складу. У дечому ця книжка провидча. Автор тонко вловив тенденції, які «цементують» цю імперію, і ті тенденції, які неминуче призведуть до її розпаду. Ідея так званого месіанства Росії полягає в тому, щоб поставити на коліна сусіда».

«Мало хто знає, що Юрій Липа був лікарем УПА, – говорить Віктор Рог. – Більше того – полковником УПА. Він написав книгу про лікарські рослини під назвою «Ліки під ногами», яка мала стати у пригоді повстанцям. Липа був не лише лікарем, а й ідеологом. В ході створення трилогії він застосував свій «лікарський» підхід. Саме тому книжку можна назвати «книгою-діагнозом» та «книгою-рецептом».

Показово, що коли Юрію Липі пропонували емігрувати за кордон, оскільки його життю загрожувала небезпека, як і іншим патріотам, він відмовився. Свою позицію пояснив так: «Краще загинути гідно на своїй землі». Смерть його була героїчною. У 1944 році до його помешкання під’їхала бричка з енкаведистами. Його запросили як лікаря, після чого Юрій Липа зник. Понівечене тіло героя зі слідами нелюдських катувань знайшли через кілька днів.

Нині Віктор Рог підкреслює необхідність того, щоб із працею Юрія Липи змогли ознайомитися якомога більше людей. Той інтерес, з яким поставилися до книжки сумчани, свідчить про її актуальність та важливість: присутні на презентації просто «розмели» примірники видання. А це значить, що ідеї Юрія Липи живі й сьогодні, а життя і смерть патріота не були даремними.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати