Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від катеринославської цегли до оповідей лоцмана дніпрових порогів

У Дніпрі закликають громадян долучитися до створення експозиції у новому Музеї історії
18 листопада, 20:06

У Дніпрі закликають громадян долучитися до створення унікальної експозиції у новому Музеї історії Дніпра, який готується до відкриття. Міський голова Борис Філатов наголошує, що це — шана історії міста, яку дніпряни цінують і ставляться до неї з повагою. Лише за пів року тут все зробили з нуля — від початку збору фондової колекції до облаштування приміщення, де врахували всі необхідні елементи безбар’єрності. Відвідати музей, що знаходиться в Будинку губернатора по вулиці Воскресенській, дніпряни та гості міста зможуть, коли дозволять карантинні обмеження.

Нині ж містян закликають приєднатися до розширення музейної колекції. Так, речі, що мають історичну цінність, можна принести просто до музею або домовитися про їх перевезення через сторінку в соцмережі. Чимало таких експонатів уже подаровані жителями Дніпра. Серед них зразки катеринославської цегли, піаніно початку ХХ століття, документи про освіту різних часів, аптекарські склянки, катеринославські друковані видання. Принесли навіть акції гірничих підприємств, одним з засновників яких був підприємець та меценат Олександр Поль.

У музеї також зберігаються артефакти з археологічних розкопок в Севастопольському парку, торгівельні приналежності з місцевих магазинів. Артефакти з особистої колекції також передав і мер Дніпра Борис Філатов, а також інші відомі містяни. «Із гордістю можу сказати, що ми нарешті відкрили експозицію нашого міського комунального Музею історії міста — Катеринославу, Дніпропетровська, Дніпра — для подальшого її формування. Музей дійсно народний. Тут відображатиметься історія не лише самого міста, промислових підприємств, господарства, а насамперед — історія людей, їхніх доль», — сказав Борис Філатов.

Міський голова Дніпра  зауважив, що в Будинку губернатора капітально відремонтують фасад, утім для цього потрібно дійти згоди із документами, адже будівля є пам’яткою архітектури національного значення. Згодом також хочуть розпочати підготовку інших експозиційних залів, а ще — приміщення, де історики, краєзнавці, студенти — всі ті, хто хоче вивчати історію міста, могли б проводити тут наукові дослідження. Планують обладнати невеличку бібліотеку.

Нині на першому поверсі музею розташовані п’ять залів, обладнаних сучасною акустичною системою, проєкторами та інформаційними панелями. Тут є сучасні інтерактивні експозиції. «Живі» світлини Олександра Поля з родиною, фото міського паводку початку ХХ ст., будинку губернатора і відомих домовласників Хреннікових. Також у музеї можна скористатися касовим апаратом 1912 року, на справжніх вагах з «Озерки» 1950-х — зважити різні товари, скористатися патефоном середини ХХ століття, послухати платівки, зловити хвилю «Голосу Америки», посидіти на автентичному дивані середини минулого століття, погортати старі журнали. А ще — дізнатися про старі ринки, побачити фільм, де лоцман дніпровських порогів розповідає, як раніше виглядав Дніпро, як створювалися перші мостові переправи. Є низка експозицій, присвячених архітектурі, і можливість побачити віртуальну квартиру з ліпниною катеринославських часів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати