Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Владі — механізми вирішення проблем»

До Вінниці з’їхалися екологи з усієї України
22 вересня, 11:57

VІ Всеукраїнський з’їзд екологів за участю іноземних фахівців відбувається на базі Вінницького національного технічного університету. Щоб взяти участь у цьому масштабному дійстві, до Вінниці приїхали співробітники державних екологічних відомств, науковці українських вишів та експерти з Канади, Великобританії, Грузії, Польщі й Болгарії. Упродовж двох днів вони обговорюватимуть екологічну ситуацію в Україні й шукатимуть спільні підходи та шляхи вирішення екологічних проблем. Загалом учасники зібрання презентують дві сотні наукових доповідей та презентацій. Фінальним акордом з’їзду стане ухвалення резолюції до вищого керівництва держави з покроковим алгоритмом дій щодо врегулювання (або хоча б «консервації») економічної ситуації в країні.

«Усвідомлення того, що збереження й оздоровлення середовища є невід’ємними умовами збалансованого розвитку України, вже шостий рік поспіль ми активізуємо діалог громадськості, влади і бізнесу на підтримку екологічних ініціатив, — каже співорганізатор з’їзду, заслужений природоохоронець України, директор Інституту екологічної безпеки та моніторингу довкілля Вінницького національного технічного університету Василь ПЕТРУК. — Нині Україна у стані війни, і зрозуміло, що на екологічні потреби виділяється значно менше коштів, ніж раніше. Але від з’їзду до з’їзду нарощуються проблеми, одна з найголовніших — забруднення поверхневих вод. Адже відомо, що за останні 20 років клімат змінюється — температура підвищується. А зарегульованість водних ресурсів просто неймовірна. Тільки на Вінниччині облаштовано 5 тисяч ставків, це означає що фактично вода стояча і обмін киснем не відбувається, що перетворює головні артерії країни — Південний Буг і Дніпро — на киселеподібні річки... Механізми вирішення цього питання та інших будуть викладені в резолюції, яка відправлятиметься в профільні міністерства та відомства. І ми, учасники з’їзду, будемо наполягати, щоб вище керівництво держави звернуло увагу на рішення учасників з’їзду, а не надсилали нам традиційні відписки».

У формальній обстановці і навіть просто за кавою делегати з’їзду обмінювалися ідеями та досвідом, піднімали глобальні проблеми: такі як техногенно-екологічна безпека України, раціональне використання природних ресурсів, сучасні технології переробки та утилізації промислових, побутових чи інших відходів. Та головна тема, яка пройшла червоною ниткою майже в усіх доповідях, стосувалася вирішення екологічних проблем сучасного Донбасу, бо це першочергове завдання для держави.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати