Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вшанувати репресованих і консолідувати тих, хто мігрував

У Караганді відбувається Форум з нагоди 70-ліття депортації українців до Казахстану
13 жовтня, 10:54

«Їдемо в Казахстан у Караганду на Форум і конференцію з нагоди 70-ліття депортації українців. Добираємося літаком, з комфортом. А вони... телячими вагонами. Везли як звірину, глумлячись над людською гідністю», — згадуючи депортованих співвітчизників, пише на своїй сторінці у «Фесбуці» директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина КЛЮЧКОВСЬКА.

13-14 жовтня у казахстанському місті Караганда відбувається Форум мігрантів з нагоди відзначення 70-их роковин депортації українців до Казахстану. «Духовна та культурна ідентичність українців східної Європи, Близького Сходу та Азії. Вчора. Сьогодні. Завтра», — під такою темою проходить Форум, який організовує Пасторально-міграційний відділ УГКЦ, який проводить цю серію заходів за підтримки Посольства України в Республіці Казахстан.

«Форум покликаний консолідувати громадське життя українців в країнах Східної Європи, Близького Сходу та Азії та сприяти оживленню життя Церкви та громадських організацій», — зазначає прес-служба ПМВ УГКЦ.

У рамках Форуму відбувається дві сесії: «Духовний вимір українців у площині пострадянського простору» і «Громадське життя українців та виховання майбутнього покоління». Також проходить міжнародна науково-практична конференція на тему: «Депортація народів в епоху тоталітаризму: історичні уроки». Крім того, упродовж дводенного заходу заплановано предсталення книг, документів та спогадів про депортацію українців до Казахстану, а також відкриття виставки, присвяченій депортації та концерт-реквієм.

У рамках Форуму у Караганді на особливу увагу заслуговує відкриття та освячення пам’ятника депортованим українцям з нагоди відзначення 70-х роковин їх депортації у Казахстан. Йдеться про спорудження пам’ятного хреста з рушником, який встановлять на території української церкви в Караганді.

Окрім згаданої Ірини Ключковської, у складі української делегації також директор Представництва Світового Конґресу Українців в Україні Сергій Касянчук, священик УГКЦ Юрій Бойко та інші.

Нагадаємо, що минулого року ПМВ провів у португальському місті Фатіма перший Форум мігрантів УГКЦ Центральної та Західної Європи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати