Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Високі ризики розповсюдження...»

Уряд створив «Гарячу лінію» з питань поширення коронавірусу
05 лютого, 18:26
ФОТО REUTERS

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на 5 лютого у світі налічувалося 24,5 тисяч громадян, інфікованих коронавірусом, зафіксовано 493 смерті. 24,3 тисячі — в Китаї, решта — у 24 країнах світу. У Міністерстві охорони здоров’я України заявили, що в останню добу «ВООЗ не заявляла про нові зареєстровані випадки інфікування поза межами Китаю». Проте ризики його поширення — дуже високі у всьому світі.

«3 грудня уряд схвалив план протиепідемічних заходів на випадок виявлення вірусу в Україні. Це — чіткий перелік заходів для запобігання, а також підготовки усіх гілок влади. Залучені численні державні відомства, створено оперативний штаб при Кабміні під головуванням прем’єрміністра, — сказав генеральний директор Директорату громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Андрій СКІПАЛЬСЬКИЙ. — На місцеву владу покладено завдання створення регіональних планів реагування. Сьогодні МОЗ завершує формування потреби медзакладів для індивідуального захисту медичних працівників».

За його словами, почала працювати «гаряча» лінія для медичних працівників і всіх охочих: 0 800 505 840. Вкрай актуальне питання підготовки медзакладів та медперсоналу до евакуації 60 українців із Китаю, які перебували в провінції Ухань (звідки поширився вірус). Наразі не відома дата, коли їх перевезуть. Для цього необхідно мати тест-системи, які вже є в Україні (на митниці), підготувати медичний заклад для їх ізоляції, забезпечити лікарів засобами захисту, лікування. За словами пана Скіпальського, поки не відомо, де буде ця лікарня — в аеропорту чи іншому місці.

«Кабмін встановить обмеження для осіб, які були в КНР. Де це буде — в аеропорту чи в іншому місці — не відомо. Поки розробляються плани. Громадяни України, які були саме в провінції Ухань, будуть поміщені в медзаклад і перебуватимуть в стані ізоляції протягом інкубаційного періоду (14 днів)», — наголосив Андрій Скіпальський.

Щодо тест-систем, які Україна отримала як гуманітарну допомогу, то їх вистачить на 25—30 випадків. МОЗ планує закупити ще — у 2—3 рази більше. Також він додав, що два випадки в Україні не підтвердилися, результати ще по двох хворих — очікуються.     

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати