Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зберігайте спокій і готуйтесь до зими

У Києві завершився безморозний період, але справжні холоди настануть через місяць
24 жовтня, 11:49
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Зранку листя на столичних вулицях подекуди вкривається інеєм, а містяни вже вбираються у зимовий одяг. 23 жовтня у Києві вперше цієї осені на метеостанції Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського температура повітря опустилась до -1,90С, повідомляють на сайті установи. Це означає, що закінчився  безморозний період, який цього року тривав з 21 квітня — загалом 184 дні.

Кліматологи обсерваторії інформують, що найкоротші безморозні періоди у столиці були в 1902 і 1945 роках — лише 144 дні, а найдовші, 223 дні, — у 2008 і 2013 роках.

«Незважаючи на те, що зима вже нагадала про себе, до її офіційного початку ще далеко. Адже справжня зима розпочнеться, коли середньодобова температура повітря стійко перейде через 0°С у бік зниження. За середніми кліматичними термінами це має відбутись не раніше 26 листопада», — пишуть на сайті Центральної геофізичної обсерваторії.

Тим часом за інформацією Українського гідрометцентру, температура вночі 25 жовтня може опуститися до 0—2° морозу, а 26 жовтня очікується невеликий дощ, подекуди з мокрим снігом.

Холоди — не біда, якщо вдома тепло. На сайті Київської міської держадміністрації інформують, що станом на 23 жовтня тепло включене у 80% житлових будинків, що обслуговуються комунальними жеками. Також тепло включене у всіх дитсадках і лікарнях. Навчальні заклади місто змушене підключати в антикризовому режимі рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. За словами заступника голови КМДА Петра ПАНТЕЛЕЄВА, школи підключені на 78%.

«Не поспішають підключатися будинки ОСББ та ЖБК (житлово-будівельні кооперативи. — Ред.), а також відомчі й інвестиційні будинки. Відомчі будинки підключені на 11%, ЖБК/ОСББ — на 7%, — цитують Петра Пантелеєва на сайті КМДА. — Нагадаю, що ці будинки підключаються за індивідуальними заявками. Хочу звернути увагу голів правління в цих будинках, щоб бажання економити не суперечило питанням комфорту та безпеки жителів, оскільки 23 жовтня ми маємо різке зниження температури до 2—6 градусів».

Тож утеплюйтесь і готуйтесь до чергової зміни сезонів!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати