Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зміни неочевидні, але...

Міжнародні закупівлі, додаткове фінансування, налагодження комунікації — нова команда МОЗ відзвітувала за перший місяць роботи
30 вересня, 12:23

Значні зусилля відомство спрямувало на завершення процесу закупівлі ліків через міжнародні організації. На сайті Міністерства охорони здоров’я зазначають, що, попри спротив і нерозуміння, такий механізм держзакупівель виправдовує себе. Ще не весь обсяг медикаментів доставлений до пацієнтів, але ситуація покращується. «Ми провели величезну організаційну роботу для продовження закупівель 2016 року, що дозволятиме пацієнтам і лікарням отримувати препарати вчасно. Для широкого загалу ці зміни не є очевидними, проте йдеться про економію мільйонів гривень, котрі спрямовуватимуться на інші потреби», — цитує сайт МОЗ виконувача обов’язків міністра охорони здоров’я Уляну Супрун.

Також відомство отримало додаткове фінансування окремих програм, зокрема для лікування за кордоном, та додаткові кошти на державні закупівлі ліків. Вдалося отримати додаткові кошти на субвенцію: на сайті міністерства пояснюють, що це може зменшити заборгованість по зарплаті медпрацівникам. За підтримки прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та уряду досягнули того, що видатки державного бюджету на охорону здоров’я 2017 року мають збільшитися порівняно з 2016-м на 3,4 мільярда гривень, повідомляють на сайті МОЗ.

Серед відзначених здобутків — налагодження співпраці з профільним комітетом Верховної Ради, громадськими і пацієнтськими організаціями. «Комунікація між міністерствами, депутатським корпусом є дуже важливою, і ми закликаємо громадськість і медичну спільноту не бути байдужими та допомагати нам», — акцентують на сайті МОЗ.

Крім цього, було скасовано наказ №33, який прив’язував кількість персоналу лікарні до кількості ліжок у ній. Це означає, що тепер лікарня та місцеве Управління охорони здоров’я найматимуть необхідних фахівців відповідно до потреб громади, а не за «київськими нормативами».

Звіт міністерської команди відбувся у форматі брифінгу в Українському кризовому медіацентрі. У МОЗ обіцяють, що подібні заходи стануть постійною практикою відомства.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати