Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Знання «на сьогодні»

Українські лікарі на стажуванні переймають передові технології ізраїльських колег
11 грудня, 12:13
ФОТО REUTERS

У рамках проекту «Медичний міст» уже друга група у складі чотирьох українських лікарів впродовж місяця переймала знання та сучасні технології в ізраїльських колег. Це спільна ініціатива Міждержавного комітету Ротарі Клубів України та Ізраїлю, волонтерської організації Israeli Friends of Ukraine і медичного центру «Барзілай». Вона спрямована на підвищення професійної кваліфікації українських лікарів у галузі хірургії та травматології.

«Коли розгорнулися військові дії на сході України й наші лікарі, не маючи належної практики, почали працювати в екстремальних умовах, з’явилося бажання хоч якось допомогти їм, — розказала координатор проекту з української сторони, голова Міждержавного комітету Ротарі Клубів України та Ізраїлю Мирослава НОВОСІЛЬСЬКА. — І ротарієць Карло Крайзлер запропонував відвідати медичні заклади Ізраїлю та домовитися про стажування медиків, що брали участь в АТО».

Учасники проекту кажуть, що в АТО доводилося працювати в непростих умовах. Для лікаря найважливішим завданням було не втратити концентрацію й врятувати людське життя. «Нам багато допомагали волонтери. Я щоразу дивувався їхньому ентузіазму. За добу вони знаходили й привозили всі необхідні ліки. І хоч у нас не було практики у військових умовах як такої, та все ж лікарі працювали на максимум», — зазначив полковник медичної служби Тарас КЛЬОФА.

«У медзакладі «Барзілай» наші лікарі беруть участь в операціях та інших видах процедур, обходах, засіданнях медичного персоналу, консиліумах. Після закінчення програми лікарня видає учасникам сертифікат, який підтверджує проходження навчання. Тепер наші лікарі зможуть робити складні операції, які проводять лише за кордоном, і вдома», — наголосила паст-президент РК «Київ-СІТІ» Оксана СОЛДАТЕНКО.

«Нам пощастило брати участь у навчаннях під час екстремальних умов. У госпіталі «Барзілай» їх проводять один раз на чотири роки. Наша група побачила, як колеги працюють за протоколом АTLS. Це широка програма для лікарів, що практикується з 1980-х років в усьому світі. Щоправда, в Україні вона досі не сертифікована. В екстрених випадках, та й не тільки, ізраїльські медики працюють за алгоритмом. Кожна команда чітко знає, що і як має робити у таких випадках. Адаптувати всі ці методи можна і в Україні, але у нас, як завжди, на медицину не вистачає фінансування...» — говорить аспірант відділу хірургії Інституту гастроентерології НАН України Олександр ЗЕЛЕНЮК.

Лікар-хірург Чернігівської обласної лікарні Станіслав КОВАЛЕНКО ділиться: «Сподобалося і навчання в екстремальних умовах. Символічно ми приймали велику кількість поранених. Скажу одне — досвід, що ми отримали за місяць, — на вагу золота. Особливо в той час, коли Росія веде неоголошену війну проти України. Тому важливо вміти не тільки швидко, але насамперед якісно надавати допомогу пораненим як на першій, так і останній ланці. Я обов’язково говоритиму з головним хірургом області про надання допомоги військовим і цивільним за протоколом АTLS. Нам треба ламати «совкову» систему й впроваджувати сучасні методи й технології не завтра, а вже сьогодні».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати