Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Аргументи проти монополії

Сертифікація оператора «Північного потоку-2» відбудеться за участі українських компаній
16 листопада, 14:49
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Одразу дві українські компанії долучили до процесу сертифікації оператора обхідного газопроводу «Північний потік-2».
    Федеральне мережеве агентство Німеччини (BundesNetzAgentur, BNetzA) задовольнило заявку Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», а також «Оператора ГТС України».
     «Ми вітаємо рішення BNetzA та готові надати регулятору свою юридичну позицію вже найближчим часом. Вона ґрунтується на тому що «Північний потік-2» не може бути сертифікований без забезпечення його повної відповідності європейському і міжнародному законодавству. Розраховуємо на те, що BNetzA врахує наші аргументи належним чином», — прокоментував це рішення голова правління Нафтобазу Юрій Вітренко.

У нацкомпанії сподіваються, що долучення Нафтобазу до сертифікації оператора «Північного потоку-2» забезпечить більшу прозорість процесу. І додають: «Північний потік-2» не відповідає цілій низці вимог європейського законодавства. Його оператор у залежності від «Газпрому». Крім того, не забезпечено доступ інших замовників до транспортування газу через «Північний потік-2» на всій протяжності газогону (від початкової точки в Росії до кінцевої в Німеччині), як цього вимагає законодавство.

«Запуск «Північного потоку-2» підсилить домінуюче становище „Газпрому” та завдасть удару по конкуренції на ринках Словаччини, Угорщини, Чехії, Австрії та інших європейських країн. Регулятор має це врахувати», — зазначив Юрій Вітренко.

У «Операторі ГТС України» додають: «Північний потік-2» є комерційно невиправданим, оскільки покликаний посилити домінування «Газпрому» на європейських газових ринках і є невід’ємною частиною агресії Росії проти України. Росія неодноразово скорочувала та обмежувала поставки газу до Європи та України з політичних причин. Сертифікація ж ПП2 дасть змогу й надалі без перешкод використовувати транзит як політичну зброю проти Німеччини та Європи.

Крім того, «Північний потік-2» спотворює конкуренцію між іншими транзитними маршрутами, зокрема з українською ГТС та газопроводом «Ямал» через Польщу. Це позбавляє постачальників, зокрема з Центральної Азії, доступу до газотранспортної мережі.


ФОТО REUTERS

Сертифікація російського газопроводу послабить європейську енергетичну безпеку, оскільки український транзитний маршрут із Росії до Європи фактично буде зупинено.

Як пояснюють у ОГТСУ, «Північний потік» та «Північний потік-2» транспортуватимуть газ через єдиний підводний коридор, а це більш ризиковано, ніж транзит кількома незалежними сухопутними і підводними маршрутами з достатньою додатковою пропускною спроможністю.

«Наша компанія виступає рішуче проти будь-якого проєкту, що загрожує національній безпеці нашої країни, прагне обійти закони ЄС або послаблює енергетичну безпеку Європи. Український народ є кінцевим акціонером ОГТСУ, і наш обов’язок – захищати інтереси держави. Тому коли Nord Stream-2 AG подала заявку на сертифікацію як незалежний оператор транспортування газу, ми не могли стояти осторонь. Ми маємо втрутитися в цей процес, висловити серйозні заперечення та навести правові аргументи», – наголошує генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

Нагадаємо, рішення щодо надання згоди або відмови в сертифікації оператора «Північного потоку-2» мають ухвалити до 8 січня 2022 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати