Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бізнес європейського зразка

Підніматися до такого рівня українським підприємцям допомагав проект Єврокомісії
22 листопада, 00:00

Європейський Союз підбив підсумки одного зі своїх найуспішніших проектів в Україні — «Послуги з підтримки малого та середнього підприємництва у пріоритетних регіонах України». Проект опікувався Чернігівською, Рівненською та Житомирською областями. Саме тут зосереджувалася його діяльність протягом останніх 18 місяців. Проект було спрямовано на вдосконалення регуляторної політики, на підтримку та розвиток підприємництва, навчання бізнес-консультантів та представників малого та середнього бізнесу.

В активі проекту 60 семінарів як для державних службовців, так і для бізнес- консультантів, навчальний курс з розвитку менеджменту, що охоплював дев’ять основних напрямків бізнесу.

Учасників проекту — близько ста підприємців — відбирали на конкурсній основі. Як розповідали організатори, тут підприємців навчали ведення успішного бізнесу європейського зразка, і вони вже впроваджують ефективні нововведення на своїх підприємствах. Це — зміни в маркетингу та просуванні товарів, розширення портфелю продукції, прозорість та довіра у спілкуванні з клієнтами та інвесторами, необхідна реструктуризація виробництва та торгівлі.

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва також узяв участь у проекті, отримавши європейський досвід з оцінки впливу регуляторних нормативів та актів.

Один із експертів проекту Вікторія Тетьора підбила підсумок та визначила основні пункти, які бажано враховувати Європейській комісії та Державному комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва при розробці та ініціюванні нових проектів. «Незважаючи на те, що проект досяг значного успіху, все ж таки регіони ще потребують підтримки. Існує необхідність фокусування на регіональному розвитку. Потрібно також продовжувати інвестувати у розвиток людського ресурсу, тому що це є запорукою регіонального розвитку», — вважає експерт.

Навчальні програми для підприємців вже нині мають практичний результат. Так, директор Рівненської фірми «ЧІП» Олександр Чепа розповів, що після навчання в рамках проекту з розвитку менеджменту він ефективно реорганізував діяльність свого підприємства, реструктуризував відділ маркетингу та збуту. «Тренінг з розвитку персоналу наштовхнув мене на роздуми про ставлення до роботи кожного працівника, — говорить підприємець, — Як наслідок я оптимізував ресурси й чітко зрозумів важливість продовження навчання. Відтепер особисто заохочую професійний розвиток своїх працівників, бо ефективність підприємства вже зросла на 25%».

«Після участі у тренінгах з навичок ефективної комунікації я роблю все інакше. Вже бачу позитивні зміни в нашій роботі, і це видно по здобутках. Тепер я керую краще, бо професійно виросла як менеджер у сфері управління», — зазначає провідний спеціаліст відділу з питань підприємництва та регуляторної політики головного управління економіки Чернігівської обласної державної адміністрації Олена Дудко.

Інші учасники проекту також розповідають про позитивні наслідки навчання. «Нині ми активно розвиваємо напрямок навчальних курсів для підприємців-початківців. Вже пройшла перша фаза програми, що користується великим попитом серед підприємців Житомирщини», — розповідає консультант Житомирської асоціації науковців та бізнес-консультантів Світлана Добрякова про перші успіхи в упровадженні навчальної програми з фінансового контролю, розробленої після тренінгів та індивідуальних консультацій з експертами проекту.

Проект завершився, і в ході його здійснення підприємці отримали можливість використовувати нові знання для ефективнішого ведення бізнесу. Цьому, зокрема, сприяв навчальний компакт-диск «Урожай знань. Розвиток приватного бізнесу». «Компакт-диск є резервуаром знань для представників малого та середнього бізнесу, тому що містить практичні матеріали з різноманітних аспектів розвитку бізнесу: від започаткування власної справи до спілкування з інвесторами», — зауважила Тетьора. Відтепер цей диск розповсюджуватиметься безкоштовно через Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва та його обласні представництва.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати