Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Чиновники тут повільні»

Така характеристика України не дуже приваблива для іноземного інвестора
05 квітня, 00:00
МАЛЮНОК IГОРЯ ЛУК’ЯНЧЕНКА

Якщо Магомет не йде до гори, то гора прийде до Магомета, свідчить східна приказка. Схожа ситуація складається в Україні з інвестиціями. Якщо іноземні інвестори, як і раніше, мають безліч забобонів стосовно нашої країни та бояться розміщувати в ній свій капітал, оскільки не ознайомлені з тонкощами нашого законодавства та поведінки чиновників, то їх вирішили зібрати й роз’яснити, що Україна — країна, в якій можна вести бізнес. Причому розповісти це повинні не самі чиновники і навіть не українські бізнесмени, які звикли жити й працювати в таких умовах, а інші іноземні інвестори, котрі вже працюють у нашій країні. Почати вирішили з Естонії, колишньої сусідки по Радянському Союзу. Мовляв, їм однаково нас легше зрозуміти й оцінити, аніж благополучним західноєвропейцям.

«В Україні працювати можна», — так почав свою промову адвокат із компанії Frishbern&Partners Скотт Браун, який працює в Україні з 1998 року, і наголосив, що «мафії тут немає». Зробивши такий реверанс у бік стереотипів часів 1990-х, він назвав проблемою для більшості західних інвесторів те, що відомості про Україну вони отримують виключно з преси, яка все зображає через призму політики, не висвітлюючи виключно законів і реальної економіки. На його думку (вона в цьому питанні кардинально відрізняється від коментарів експертної спільноти в Україні), на бізнес у нашій країні політика особливого впливу не має. Набагато важливіше знати, що відбувається із законами. Заспокоюючи кількох насторожених естонських підприємців і чиновників, Браун запевнив, що законодавство в нас цілком придатне для ведення бізнесу. Навіть існує закон про режим іноземних інвестицій, у якому (ось маленький недолік! — Авт .) слабо прописані гарантії бізнесменам.

Укотре наголосивши, що Україна — прекрасна країна для інвестицій із хорошим географічним положенням, дешевою робочою силою та великим споживчим ринком, інвестор-старожил почав закидати потенційних інвесторів інформацією про те, що найвигідніше відкрити свою компанію, що представництво може мати клопоти з податками (з акціями й акціонерними компаніями іноземці в Україні вважають за краще не працювати, роблячи вибір на користь ТОВ). Підсумок був трохи парадоксальний для естонців: «Пільг для іноземних інвесторів в Україні немає, ви працюватимете на рівних умовах з усім бізнесом».

Утім, нарівні з хорошими відгуками про Україну, Браун несхвально відгукнувся про повільність наших чиновників, зазначивши, що всі дозволи оформлятимуть дуже довго. Крім того, він закликав бізнесменів, які під впливом частини його виступу, явно компліментарного на адресу країни перебування, можуть захотіти вкласти в нашу країну кошти, перевіряти документи, не покладаючись на стандартні договори. «Те, що працювало в Польщі або Франції, тут не спрацює», — заявив він, наголосивши, що не менш суворо треба перевіряти і всіх партнерів.

Ці поради були доповнені довідкою про податкові особливості. Головне в них — рівність усіх інвесторів, як зовнішніх, так і внутрішніх, наголосила старший консультант Deloitte&Touche Ukraine Наталія Максименкова, розповідаючи естонцям про ставки й особливості українського оподаткування. У цій частині просвітницького форуму здивувати естонців повинні були поправки до бюджету, що можуть змінити податкове законодавство в одну мить. І варто визнати, мета була досягнута: обличчя деяких стриманих гостей помітно стали похмурішими.

Не дуже солодкою виявилася й наступна пілюля. Приходячи в нову для себе країну, інвестор має потребу також і в банківському обслуговуванні, і тому йому було б добре заздалегідь знати, у який банк звертатися та що його там чекатиме. Тут естонці, по суті, мали заспокоїтися. Як наголосив заступник комерційного директора Calyon Bank Ukraine Олексій Ніколаєнко, «найбільші банки України викуплені іноземцями», тобто читай — там усе буде надійно, по-європейськи. Утім, за словами експерта, не все так гладко в банківській Україні: банки неохоче беруться за довгострокові проекти, на ринку складно знайти «довгу» гривню, компанії, через прив’язку країни до долара, можуть наражатися на форексні ризики тощо. Однак, запевнив Ніколаєнко, знайти надійний банк-партнер в Україні можна.

Такий роз’яснювальний форум був проведений в Україні вперше, і які результати він принесе — поки що незрозуміло. Хоча задум, звісно, хороший.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати