Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чисте повітря - категорія економічна

10 березня, 00:00
Зрозуміти це допомагає екологічний аудит Тім Граут СМІТ, старший медіа-експерт програми TACIS

Маріупольський сталеливарний завод "Азовсталь", збудований без урахування природоохоронних аспектів, донедавна буквально викидав гроші в заводську трубу. Тепер все інакше: гроші самі потрапляють у заводську скарбницю з... повітря.

Усе почалося з того, що "Азовсталь" погодився з пропозицією американців про екологічний аудит. Його було проведено під керівництвом пана Тіс ван Кемпена, директора проекту Агенції міжнародного розвитку (АМР) США з питань екологічної політики і технології, регіональний офіс якого розташований у Києві. І тут вдалося встановити дивний факт: пил, що попадає в довкілля з відпрацьованими газами одного із секторів заводу, містить практично чистий графіт - корисну форму вуглеводу, що його використовують у багатьох галузях промисловості, зокрема і при виробництві сталі.

Виходячи з цього, АМР США і "Азовсталь" розробили проект, згідно з яким як експеримент на димові труби було встановлено спеціальні ковпаки для вловлювання графіту. Загальна вартість проекту становила $200 тис., з яких 130 тис. асигнувала "Азовсталь". За словами Тіс ван Кемпена, завод окупив витрати упродовж шести місяців і сьогодні вже одержує прибуток за рахунок повернення графіту в технологічний процес і продаж його іншим підприємствам. Успіх був таким переконливим, що "Азовсталь" збирається встановити ковпаки-вловлювачі в п'яти інших виробничих секторах.

Спираючись на американський досвід охорони навколишнього середовища, пан Тіс ван Кемпен повідомив, що для багатьох менеджерів заводів стало відкриттям те, яка велика частина сировини потрапляє в атмосферу після завершення технологічного процесу. В результаті модернізації виробництва, що приводить до безпрограшної (або як люблять говорити американці, "win-win") ситуації, підприємство виграє за рахунок скорочення витрат на закупівлю початкової сировини, а навколишнє середовище стає чистішим.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати