Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому на Українi легко заробляти?

Як Кійосакі, за зустріч з яким бізнесмени платили до 130 тисяч гривень, здивував київську публіку «шкільною» лекцією і піаркомпанією Трампа
19 жовтня, 10:46

«Дві абсолютно фантастичні речі я виніс з двух лекцій Талєба — шикарне філе таляпії і шматочок свинини в медовому соусі під час обідньої перерви», — поділився мій друг у «ФБ» враженнями від розпіареного і дорогущого (найдешевший квиток коштував 7,5 тисячі гривень, а найдорожчий — 75 тисяч) заходу, модератором якого був сам Борис Ложкін, а героєм — автор світових бестселерів «Чорний лебідь» та «Антикрихкість. Як отримати вигоду із хаоса» Нассіма Ніколаса Талєба. Мені ж у суботу навіть так не пощастило...

Останні два з половиною місяці з київських бігбордів та екранів телевізорів велась масова агресивна реклама «наймасштабнішого бізнес-форуму в центральній і східній Європі» — Forum One Ukraine.

Імена та регалії гостей викликали інтерес, а в поціновувачів літератури про те, як стати відомим/розбагатіти/вийти заміж за мільярдера/ (потрібне підкреслити) справжній захват: почесний радник членів  парламенту Євросоюзу, бізнес-тренер Марк Де Турк, успішний фінансист з Уол Стріт, в портфоліо якого десяток гучний імен світових корпорацій на зразок Кока Кола, Едвард Дубинський, розкручений і дуже дорогий тренер з грошей, автор бестселера «Шлях до фінансової свободи» Бодо Шефер і нарешті — «вишенька на торті» — гуру фінансового консалтингу, автор серії книг про основи інвестування «Багатий батько. Бідний Батько» Роберт Кійосакі.

Та й тема, на яку, як обіцяли організатори, говоритимуть спікери, надзвичайно цікава і актуальна — «Новий час — нові можливості». В анонсі Форуму йшлося про те, що гості вчитимуть: «як грамотно і максимально ефективно використовувати свої ресурси в нестабільному бізнес-середовищі; як швидко і грамотно проводити аналіз зовнішніх факторів, які ведуть вас до процвітання; як зберегти внутрішній стрижень і мотивацію в найскладніших ситуаціях; як змінити і адаптувати мислення так, щоб бачити нові можливості і перспективи».

З огляду на все це, та й непогане ім’я компанії-організатора форуму (OLEROM — компанія, менеджмент якої співпрацює з благодійним фондом «Ангели миру», який привозив в Україну відомого Ніка Вуйчича), багато пристойних українських ЗМІ, «День» серед них, погодились висвітлювати подію для своєї аудиторії на правах інформаційного партнера.

Перше, що ми відзначили з колегою, коли зайшли у зал, — пусті місця. Пройшли часи, коли «Тоти Кутуньї», які на Заході представляють інтерес вже хіба що для геронтологів, збирають повні зали екзальтованих прихильників...

Другим сюрпризом став контент заходу. Я не бізнесмен, і ніколи не платила за квиток 130 тисяч гривень. Але в моїй уяві люди, які витрачають такі гроші, а головне — 10 годин часу у вихідний день, точно розраховують почути щось більше, аніж «чим вищі ризики, тим більші прибутки», «нерухомість/золото/українська економіка — не є гарним варіантом для довготермінових інвестицій, бо це — дешево/дешево/надто небезпечно», «не платити податки — це круто, робіть так!». 

Я не буду зупинятися на кожному виступі. Скажу лише, що коли прийшла ввечері додому, то все, що я могла розповісти чоловікові про почуте, було те, що радник членів Європарламенту розповідав про те, що потрібно, приймаючи рішення, керуватися фактами, а не оціночними судженнями інших людей, стратегія успішних людей «Win-Win», хоча спікер форуму коуч Ігор Хлопонін, вочевидь, з претензією на авторський підхід, розповідаючи про її дію і принципи, назвав її «Я — Ок, Ти — Ок»... І на цьому, здається, все! Далі — були емоції, викликані виступами «зірок»!

Виступ Бодо Шефера тривав півтори години. Але фінансовий «моцарт», розповідав не про фінансові тренди, «новий час і нові можливості», а старі істини своїх мотиваційних книг. Його виступ був присвячений 10 законам позиціонування. Шефер наводив приклади людей, які досягали вершин, бо були першими, були іншими, були видатними і мали чітку ідентифікацію, хто вони. Поділився і своєю особистою історією. Розповідав, що його мама запросила священика місцевої церкви, коли зрозуміла, що її син ні про що інше, окрім грошей, говорити не може і не буде. Шефер похвалився, що після розмови з отцем, останній вийшов з їх дому з переконанням, що говорити лише про гроші не так-то й зле. Бо почув від молодого чоловіка, що той, коли заробить грошей, дасть пожертву на новий дах для церкви... Якщо коротко, то виступ Шефера нагадував дорогу начитку авторської мотиваційної аудіокниги.

Та сюрпризом вечора став найбільш очікуваний виступ. Коли автор світового бестселера «Багатий батько, бідний батько» Роберт Кійосакі почав переказувати свою автобіографічну історію, яку він описав ще вкінці 80-х минулого століття в книжці «Багатий тато, бідний тато», в залі почали перешіптуватися... Але коли він перейшов нарешті до обговорення обіцяної теми «новий час — нові можливості» і заговорив про війну в Україні і... свого друга Трампа — люди почали виходити з залу.

69-річний бізнесмен, який основні гроші заробив на тому, що розповідає за немалі гроші, як стати багатим, мабуть, думав, що це дуже «дотепно» розповідати в Україні про те, що Трамп — кращий президент для США, аніж Обама, бо він... багатий і розумний, адже не платить податки і робить це так, що ніхто його не притягне до відповідальності! Хто сказав Кійосакі, що зал, який їздить по розбитих дорогах, не має доступу до якісної медицини і освіти саме через те, що казна пуста і вся в боргах, бо її багаті, в тому числі президенти, не платять податки, буде аплодувати таким порадам?  Чому американець, який користується всіма благами економіки США, думав, що українці спокійно сприймуть тези з підтекстом, що Штати  — це всесвітнє зло і що Росія агресивна в Україні, в Сирії, бо її спровокувала неадекватна політика адміністрації Обами?

Загалом Кійосакі прочитав для української аудиторії і бізнесменів, які платили, нагадую, по 130 тисяч гривень за квиток, шкільну лекцію про основи грошей; дав «суперточний» і «суперкорисний» прогноз: «Я думаю, що найближчі 15 років світова економіка буде циклічною, з великими коливаннями»; сказав, що Росія воює з Україною зброєю (вочевидь Кійосакі не надто стежить за подіями в світовій економіці, бо він забув про всі торговельні ембарго Кремля щодо українських виробників), а Америка веде проти Москви грошову війну, обвалюючи рубль і... гривню,  назвав Обаму ледь не головним лузером планети і порадив «красивим українським жінкам» «позбуватися бідних чоловіків»: «Ми з дружиною завжди говоримо оточенню: ніколи не виходьте заміж за бідного чоловіка, оскільки це створює багато проблем. Якщо ви вийшли заміж за бідного, позбавтесь його. Адже це виллється у те, що ви сваритиметесь через гроші».

КОМЕНТАР

«ЛЮДИНА, ЯКА БУЛА НАЙБІЛЬШ РОЗПІАРЕНА, НАЙМЕНШЕ ВРАЗИЛА»

Олександра ГУМЕННА, декан факультету економічних наук, НаУКМА:

— Людина, яка була найбільш розпіарена, найменше вразила.

Більшість людей оцінила тих спікерів на виступах, які не були акцентовані організаторами.

Від нашого університету на Форум пішло майже сто осіб — трохи викладачі, але більшість — це студенти і аспіранти. Це гарна нагода звірити свій компас. Адже насправді те, що звучало зі сцени Форуму від іменитих тренерів, ми використовуємо у наших навчальних практиках. Після заходу від свого колеги почула слушну думку: на жаль, студенти не всі розуміють, що ми даємо їм не менш цікаві речі. В Україні є викладачі, які йдуть в ногу з часом і викладають своїм студентам не заскорузлі штампи, а сучасні знання.

Такі форуми корисні як ґрунт для дискусій та навчання наших студентів критичному мисленню. Багато тез виступів були провокативними і контраверсійними. Я спостерігала за дискусією у групі в «ФБ» нашого університету щодо виступу Роберта Кійосакі. Обурення викликали його вислови щодо несплати податків, ролі Америки. Можливо, так було й задумано організаторами і самим спікером... Я не буду тут коментувати. Але мені сподобалось, що мої колеги і наші студенти аналізують почуте, а не сприймають за істину, бо це сказав відомий на увесь світ спікер. От тільки так потрібно робити усім! Немає ідеальних людей, немає ідеальних рецептів — усе потрібно перевіряти фактами!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати