Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Газпром» зриває переговори із «транзитного питання»

Юрій ВІТРЕНКО: У «Нафтогазі» не очікують фінальних домовленостей у газових переговорах 21 січня
17 січня, 11:02

Україна, Європейська комісія і Росія можуть не досягти фінальних домовленостей у газових переговорах 21 січня у зв’язку з відсутністю російських експертів на попередніх консультаціях. Про це повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на коментар головного виконавчого директора НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка.

Вітренко наголосив, що російський «Газпром» не попередив і не обґрунтував свою відсутність на майбутніх тристоронніх консультаціях 15 січня.

Участь у консультаціях від української сторони взяли представники НАК «Нафтогазу», Міністерства закордонних справ, Міністерства енергетики та вугільної промисловості й Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. З європейської сторони — представники Європейської комісії.

За словами Вітренка, «учасники погодили свої позиції під час тристоронніх переговорів, запланованих на 21 січня». Очікується, що в них візьмуть участь представники Європейської комісії, «Нафтогазу», МЗС, Міненерговугілля та НКРЕ КП, з боку Росії — представники Міненерго РФ і «Газпрому».

Однак, на думку Вітренка, «у зв’язку з відсутністю російських експертів на сьогоднішніх консультаціях навряд чи можна очікувати фінальних домовленостей на політичному рівні наступного тижня».

Нагадаємо, раніше заступник глави МЗС України Олена Зеркаль повідомляла, що 15 січня в Брюсселі відбулися експертні консультації щодо транзиту газу без участі російської сторони.

«Газпром» зірвав технічні тристоронні консультації по газу, намагаючись своєю безконтрольністю залякати Європу і нав’язати свої поняття замість цивілізованих правил», — написала вона у «Фейсбуці».

За її словами, консультації відбулися між Україною та ЄС. «Ми провели дуже змістовні переговори з Єврокомісією з приводу всіх суттєвих питань, які стосуються реформи ринку газу, виконання Угоди про асоціацію та подальшої долі тристоронніх консультацій», — заявила Зеркаль.

Як повідомляв «День», 14 січня прес-секретар заступника голови Єврокомісії у справах Енергоспівтовариства Мароша Шефчовича Анна-Кайса Ітконен повідомила, що експертна тристороння зустріч України, ЄС і Росії щодо газу, запланована на 15 січня, скасована. Тоді як тристоронні переговори по газу залишаються запланованими на 21 січня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати