Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Грошi від МВФ — у квітні

Експерт: Щоб отримати перший транш, уряд терміново має розпочати реформи та провести секвестр бюджету
12 березня, 12:39
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Стали відомі попередні результати роботи місії МВФ у Києві. Як розповів міністр фінансів України Олександр Шлапак, інтенсивні переговори з місією фонду дозволяють очікувати надходження першого траншу коштів у рамках програми вже у квітні 2014 року. В той же час, акцентував він, виділенню коштів МВФ має передувати рішення парламенту про секвестр держбюджету. Оцінюючи розмір цього секвестру, голова Мінфіну наголосив, що прихований дефіцит бюджету становить близько 50 мільярдів гривень: на цю суму парламенту запропонують скоротити поточні, капітальні та соціальні витрати.

Поновлення співпраці з головним кредитором дозволить стабілізувати курс гривні, сподіваються в Мінфіні. Адже в такому разі пакет фінансової підтримки для української економіки розшириться. І це дозволить 2014 року, за оцінками Шлапака, утримати середній валютний курс на рівні 10—10,1 гривні за долар. Зараз курс гривні начебто врівноважився і більш-менш відповідає стану торгового балансу.

Про плани підтримати Україну грішми вже оголосили в ЄС. Заступник голови Єврокомісії Оллі Рен після засідання учасників Єврогрупи розповів, що країни ЄС виділять Україні до 1,6 мільярда євро у вигляді прямої фінансової допомоги (а загальна сума фінпакету — 15 мільярдів доларів), але тільки якщо буде договір з МВФ.

Світовий банк також висловив готовність надати Україні поточного року додаткову допомогу розміром до 3 мільярдів доларів. Це буде додатком до нинішньої багаторічної інвестиційної програми банку в Україні, яка становить 3,7 мільярда доларів і націлена на поліпшення надання державних послуг у сфері ЖКГ і будівництво доріг. «Ми обіцяємо надати підтримку населенню України у такі важкі часи і дуже сподіваємося на те, що ситуація в цій країні незабаром стабілізується», — заявив на початку тижня у Вашингтоні глава Світового банку Джим Ем Кім. І головна вимога надання грошей як і у попередньому випадку — термінові реформи, які виведуть українську економіку на шлях стабільного зростання. На думку експертів Світового банку, пріоритетними завданнями для влади повинні стати відновлення макроекономічної стабільності, зміцнення банківської системи, реформування енергетичного сектору, а також боротьба з корупцією.

З іншого боку, впевненості Україні в переговорному процесі з МВФ та іншими міжнародними кредиторами й інвесторами додає і той факт, що вже за тиждень планують підписання політичної частини Угоди про асоціацію з ЄС. За словами міністра закордонних справ України Андрія Дещиці, це може статися 21 березня. Нагадаємо, що цього дня буде засідання Європейської ради. І зараз, за словами дипломата, всі сторони працюють над тим, щоб підписати цей документ якомога швидше. «Для того щоб підписати політичну частину Угоди про асоціацію, майже все готово. Є заява з боку Європейської ради, з боку уряду України про те, що ми теж готові підписати. Нам зараз потрібно технічно трохи часу, щоб цей документ підготувати», — наголосив він. Щодо зони вільної торгівлі з ЄС, то, за словами Дещиці, цю частину угоди буде підписано після президентських виборів в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати