Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iніціатива, яка може зробити комуналку ще дорожчою

Експерти обережно ставляться до спроби уряду... урізати доходи олігархів
09 квітня, 11:41

«Облгази, що належать групі Фірташа — Льовочкіна, безкоштовно користуються всіма газорозподільними мережами, що перебувають у держвласності. Уряд вимагає ухвалення відповідного закону, який передбачає виключно право користування такими газопроводами на платній основі. Гроші платіть державі... Я сподіваюся, парламент підтримає позицію уряду», — цитує прем’єр-міністра Інтерфакс-Україна.

Не відчуваючи великої любові до членів згаданої групи, будь-який громадянин усе ж здатен поставити з цього приводу чимало запитань. І головне з них: чи не позначиться ця справедлива вимога на супервисокому газовому тарифі? Раніше на це запитання вже відповідав глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. Він як фахівець сумнівався в доцільності введення орендної плати за газові мережі, які використовують облгази, оскільки це призведе до зростання тарифу на транспортування газу, отже,  до чергового підвищення вартості газу для населення й підприємств.

Директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський підкреслює, що в інвестзобов’язаннях облгазів закладені 4%, які вони повинні відраховувати на ремонт, реконструкцію й модернізацію мереж. «Але проблема насправді, — сказав експерт «Дню», — в необхідності провести інвентаризацію цієї власності. Сьогодні немає навіть її реєстру. Фахівці говорять, що там уже все попереплутувалося: не зрозумієш, де державні мережі, де комунальні. Особливо важко з мережами низького тиску, які будували й садові товариства, й кооперативи, й сам якийсь Іван Іванович проклав трубу...» Землянський також стверджує, що практично всі облгази збиткові. У будь-якому разі в тариф на оплату газу має бути включена складова, що піде на оплату оренди мереж. «Швидше за все так і буде, — зазначає експерт і додає: — У результаті це, звісно, ляже на плечі кінцевих споживачів».

«Я підтримую в цьому Яценюка, — сказав «Дню» екс-міністр енергетики Сергій Єрмілов, — але лише в тому випадку, якщо не підвищуватиметься тариф на постачання газу населенню». «У цього питання є глибинна підоснова, — продовжує він. — Вона полягає в тому, що НКРЕКУ працює без закону, відповідно й тарифи затверджуються їм не згідно із законом. І це породжує в суспільстві шалену дискусію. На жаль, і новий закон, який уже внесено до парламенту, істотних змін не принесе».

«Члени НКРЕКУ, а це надзвичайно важливий інститут держави, — пояснює екс-міністр, — знову призначатимуться Президентом. Керівники такого органу мають відбиратися й призначатися на прозорій і всім зрозумілій основі. Потрібен закон, і відповідно до нього висувати кандидатів мало б експертне середовище. Потім ці люди  повинні пропонуватися, й краще не Президентом, а прем’єр-міністром, і затверджуватися в парламенті. А якщо Президентом, то після обговорення в РНБО. Не менш важливо, щоб уряд затвердив методики визначення тарифів. І ви як споживач могли б перевірити, чи відповідає тариф конкретній методиці. Я за те, щоб усі платили державі за використання її майна. Але  для цього мають бути законні підстави».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати