Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iз ГМО?

П’ять аграрних асоціацій підготували листи Президентові та уряду із проханням дозволити вирощувати в Україні сільгоспкультури, які пройшли перевірку у США та ЄС
07 листопада, 12:21
ЗА СЛОВАМИ ЕКСПЕРТІВ, УКРАЇНСЬКУ АГРАРНУ ПРОДУКЦІЮ ЦІНУЮТЬ У СВІТІ ЗА ЇЇ ОРГАНІЧНІСТЬ. АЛЕ В РАЗІ МАСОВОЇ ПОЯВИ ГМО-КУЛЬТУРИ НА УКРАЇНСЬКИХ ПОЛЯХ ЦЯ ПЕРЕВАГА ЗНИКНЕ / ФОТО РЕЙТЕР

В Україні готують  зміни до законодавства про ГМО. Щодо зміни правил  вирощування сільськогосподарських культур із ГМО попереджають  у галузевому відомстві. «Ми ініціювали питання часткового дозволу вирощування технічних культур —  сої — з ГМО-насіння, як це відбувається в Росії та країнах ЄС», — розповів нещодавно міністр аграрної політики та продовольства України Микола  Присяжнюк. При цьому він не виключив, що слідом за соєю може бути дозвіл на вирощування в Україні кукурудзи з ГМО-насіння. Тепер ГМО-ініціативу підхопила «Українська зернова асоціація» (УЗА), яка разом з п’ятьма іншими аграрними асоціаціями до кінця цього тижня обіцяє подати листа вищому керівництву країни з проханням внести відповідні законодавчі зміни.

«Зараз  ми з аграрними асоціаціями підписали два листи щодо зміни до закону про біобезпеку, де ми пропонуємо дозволити нашим виробникам вирощувати врожай, використовуючи ГМО-культури, які пройшли в США довгу перевірку, й ті, які Євросоюз дозволив у себе», — розповів президент УЗА Володимир Клименко. За його словами, в Україні сьогодні немає можливості проводити власні дослідження впливу ГМО-культур, бо на це потрібні десятки років і великі капіталовкладення. Тому логічним буде, продовжує Клименко, якщо країна скористається досвідом США та ЄС, де подібні дослідження проводяться вже давно. Від вирощування таких культур, каже він,  виграє  й виробник,  бо у світі існує попит на таку продукцію. Зокрема, додає президент УЗА, Китай щорічно закуповує близько двох мільйонів тонн генетично модифікованої сої. Попит породжує пропозицію. Саме тому в США вже вирощують до 75% всієї  кукурудзи та 90% сої з  ГМО, розповідає  він. В Україні, зазначає президент УЗА, за різними оцінками, 15% вирощеної кукурудзи та 30% сої — генно-модифіковані. І це попри те, що законодавство передбачає кримінальну відповідальність за виробництво та розповсюдження ГМО-продукції, підкреслює він. Нагадаємо, що в жовтні 2012 року уряд скасував обов’язкове  маркування продуктів,  які не містять ГМО.

«Я підписуватиму ці листи», — заявив «Дню» президент «Аграрного союзу України» Геннадій Новіков. За його словами, суть цих документів зводиться до підтримки законопроекту, розробленого асоціацією «Укрсоя», який містить  озвучені вище зміни. На його думку, країна має протягом трьох років (до моменту розробки українського ГМО-законодавства) має використовувати перевірені Європою та США сорти.

Генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа каже, що весь світ переходить на вирощування технічних культур з  ГМО для отримання з тієї ж  кукурудзи  біоетанолу. «Якщо така сировина йде на продовольче  споживання, то вона  має  бути  без  ГМО,  а якщо — на кормові чи технічні потреби — то може бути  й  із ГМО, проблеми немає», — каже він. Україна не має стояти на місці, на його думку, бо в окремих видах  виробництво ГМО-продукції у світі вже становить  понад  50%, і цей процес не зупинити. Хоча в нас і заборонено законом ГМО, але в той же час немає  мережі лабораторій для перевірки на предмет ГМО, каже експерт. «Зараз  ідеться  про  два аспекти: легалізація виробництва (в даному випадку можна використати досвід  США та ЄС під час перехідного періоду). А другий — повноцінний запуск української системи випробовувань», — додав він. 

Прокоментувати ставлення до цієї ініціативи «День» попросив голову Всеукраїнської  екологічної  ліги Тетяну Тимочко. Під час підготовки матеріалу відповіді так і не надійшло. За висновками ж Всесвітньої організації здоров’я, вживання ГМО-продукції містить потенційні ризики для здоров’я людини.

ДО РЕЧІ

2012 року посіви ГМО-культур у світі збільшилися на 6% — до 170,3 мільйона га. Це — 13% всіх орних земель. У трійці лідерів за обсягом площ перебувають США, Бразилія та Аргентина. Лідерами з розповсюдження ГМО-культур є Китай, Індія, Бразилія, Аргентина та Південна Африка. Торік рішення про вирощування ГМО-культур ухвалили дві держави — Куба та Південний Судан. Три країни, які раніше вирощували ГМО-культури — Швеція, Німеччина і Польща, їх уже не виробляли. Таким чином, на сьогоднішній день лише п’ять європейських країн — Іспанія, Чехія, Словаччина, Румунія та Португалія — вирощують ГМО-культури. Водночас, у Євросоюзі продовжують вести політику стримування нарощування площ під ГМО-культури.

КОМЕНТАР

«ДОЗВІЛ ВИРОЩУВАТИ ГМО-КУЛЬТУРИ МОЖЕ ОБЕРНУТИСЯ ДЛЯ УКРАЇНИ ВТРАТОЮ СВОЄЇ АГРАРНОЇ ІНДИВІДУАЛЬНОСТІ»

Юрій ГУБАНКОВ, генеральний директор компанії «Бруклін—Київ»:

— Українську аграрну продукцію (ячмінь, пшениця та інше) цінують на світовому ринку за те, що  вона має негласний статус органічності.  І всі розуміють: те, що зроблено  в Україні, — органічне. Якщо зараз  дозволять ГМО, то світова ціна українського зерна та сільськогосподарської продукцію впаде. Адже  продукція буде такою ж,  як у США та всіх інших країнах. Дозвіл  вирощувати ГМО-культури може обернутися для України втратою своєї аграрної  індивідуальності.  Наявність  органіки сьогодні —  це і є аграрна особливість нашої країни.  Тому  дозволяти  ГМО — не варто.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати