Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кінець «особистого проєкту» Путіна?

США готові запровадити нові санкції проти Північного потоку 2
05 червня, 13:45

«Особистий проєкт Путіна». Саме так прозвали одіозний трубопровід Північний потік 2, що мав з’єднати Росію та Німеччину через дно Балтійського моря.

Він міг остаточно залишити українську ГТС без транзиту та доходів. Натомість тепер сам ризикує так і не побачити газу. Бо США готуються запровадити проти проєкту нові, суворіші покарання.

Сенатори від обох партій пропонують поширити санкції на будь-які трубоукладальні роботи, модернізацію суден, страхування робіт та послуги з сертифікації Північного потоку 2.

Новий санкційний законопроект «Про уточнення до Закону «Про захист європейської енергетичної безпеки» подали сенатори США Тед Круз, Джин Шагін, Рон Джонсон, Джон Баррассо та Том Коттон.

«Існує двопартійний та двопалатний консенсус щодо того, що російський «Північний потік 2» становить загрозу національній безпеці США і його не має бути добудовано», - наголосив Тед Круз.

Солідарні з сенатором і його колеги. «Північний потік 2» загрожує Україні, енергонезалежності Європи та дає Росії можливість зловживати нашими союзниками. Конгрес повинен ще раз вжити рішучих кроків і стати на шляху втілення цього проекту», - заявила сенаторка Джин Шагін.

«Північний потік 2 є пасткою Росії. Він збільшує залежність Європи та наших союзників від Росії» , - додає сенатор Джон Барросо.

Цей законопроект є продовженням ухваленого минулого року в контексті річного оборонного бюджету США Закону «Про захист європейської енергетичної безпеки», яким було запроваджено санкції, спрямовані проти використання суден для глибоководного укладання трубопроводів з метою будівництва Північного потоку 2.

Нові санкції фактично поширюють попередні обмеження не лише на судна, що безпосередньо прокладають труби, а й на страхові та інші послуги таким суднам. Зокрема - портові. Тобто російські трубоукладачі залишаться без бази.

«Наприклад, зараз вони використовують в якості логістичної бази німецький порт Мукран. Вони не зможуть надалі використовувати цей порт, тому що порт точно не захоче заради одного проекту бути санкціонованим, щоб з ним більше жоден судновласник не захотів працювати», - пояснює радник голови правління НАК «Нафтогаз України», директор з розвитку Федерації роботодавців нафтогазової галузі Вадим Гламаздін.

Крім того, російським трубоукладальним суднам досі бракує необхідних технологій. Але за спробу переобладнати їх потенційним партнерам Газпрому загрожуватимуть санкції. Тож газопровід, збудований майже на 95%, фактично буде нікому завершити.

«Шансів на те, що судна Газпрому будуть дообладнані і зможуть реалізувати цей процес, фактично немає. Якщо ці санкції, новий пакет санкцій запрацював – це означає, що проект реалізовано не буде», - вважає директор «Центру досліджень енергетики» Олександр Харченко.

А сам російський монополіст стане вигнанцем у світі цивілізованого бізнесу. Адже після двох хвиль санкцій проти Північного потоку 2 співпраця з Газпромом стане «токсичною».

«Компанії не захочуть вести бізнес із Газпромом - і не лише у США, але й за кордоном. Адже вони замисляться, чи може цей факт стати перепоною для співпраці з американськими компаніями. Більшість обере бізнес саме з США», - переконаний президент Yorktown Solutions LLC (США) Деніел Вайдіч.

Для України Північний потік 2  - не просто черговий трубопровід Кремля. Це - пряма загроза для нашої енергонезалежності. Якби його завершили, Росія могла б обійтися і без газотранспортної системи України. Та нині в нас з’явився шанс зберегти свій транзитний статус.

«У разі остаточного краху Північного потоку 2 Росія не зможе відмовитися від транзиту через українську ГТС. Тобто вітчизняна труба збереже своє стратегічне значення. Для України це питання не лише економіки, а й національної безпеки. Це взагалі питання геополітики і безпеки Європи загалом. Без Північного потоку 2 Росія не зможе монополізувати європейський ринок газу. А від цього виграє й Україна, і ЄС», - наголошує голова Федерації роботодавців нафтогазової галузі Віталій Щербенко.

Фахівці переконані: нові санкції мають двопартійну підтримку і можуть бути швидко ухвалені попри виборчу кампанію в США.

Тож Північний потік 2 має всі шанси перетворитися з «особистого проєкту Путіна» на одну з найдорожчих у світі недобудов. Попри відсутність економічної логіки в одіозний трубопровід на дні моря вклали понад 11 млрд доларів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати