Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кредитують спільно

Консорціум державних банків відкритий для значущих проектів
27 червня, 00:00

Державний ощадний банк України та Державний експортно-імпортний банк України вже набули перший досвід консорціумного кредитування (генеральну угоду між Ощадбанком та Укрексімбанком про створення консорціуму підписано у листопаді 2005 року). Як повідомила «Дню» прес-служба Ощадбанку, реалізація спільних кредитних проектів показала, що ідея консорціумного кредитування та об’єднання можливостей двох державних банків є правильною. Консорціум представляє собою серйозний інструмент у конкурентній боротьбі за клієнта на ринку банківських послуг.

Особливостями перших двох консорціумних кредитів стало те, що вони були реалізовані в сфері будівництва. Перший проект на суму $38 мільйонів із компанією «Ділайт» був спрямований на розвиток торгового центру «Глобус» і реалізовувся чотири місяці. Таким чином, була здійснена схема заміщення вже існуючого кредиту банку-партнера. «У процессі реалізації цього проекту напрацьовувалась система сумісної оцінки проекту та механізм поширення застави на двох кредиторів. Складність цього проекту полягала в тому, що обидва банки мали різну нормативну базу та різні підходи щодо оцінки ризиків проекту», — зазначає член правління — заступник голови правління Укрексімбанку Юрій Храмов.

Другий проект на загальну суму $61,6 млн. із компанією «Три О» став рекордним, оскільки до цього часу українські банки такі великі кредити жодній компанії не надавали. Цей проект фінансування будівництва великого офісного центру в м. Києві готувався протягом 1,5 місяця. «Успішна реалізація цього кредитного проекту дозволяє говорити про завершення важливого етапу — відпрацювання всіх внутрішніх процедур двох держабанків щодо надання консорціумних кредитів. Була відпрацьована спільна оцінка ризиків по проекту, взаємодія двох банків при фінансуванні, контроль та супроводження застави», — повідомив перший заступник голови правління Ощадбанку Андрій Пишний.

За словами Юрія Храмова, рішення щодо відпрацювання механізму консорціумного кредитування саме на комерційних проектах грунтувалося на тому, що вони мають дуже чіткий розрахунок економічної ефективності та доцільності, а також дозволяють сформувати неупереджену модель оцінки ризиків. «Досвід врахування саме економічної ефективності проекту відтепер може бути використаний і на державних кредитних проектах, які будуть значно масштабнішими. Оцінка державних проектів має бути прагматичною з точки зору ефективності для держави та поворотності бюджетних коштів, вкладених у ці проекти», — підкреслив Пишний.

Сьогодні названі банки продовжують співпрацю в сфері обміну проектами в будівництві житла та комерційної нерухомості, реконструкції діючих промислових підприємств, сезонного поповнення оборотних коштів підприємств агрокомплексу тощо.

Пріоритетним напрямом роботи консорціуму стають проекти в сфері енергозберігаючих технологій. Одним із варіантів їхньої реалізації може бути схема, коли Укрексімбанк фінансуватиме виробників, а Ощадбанк — споживачів технологій енергосбереження. «На жаль, досі не працює механізм компенсації державою процентних ставок для подібних проектів. Але консорціум банків готовий вже сьогодні починати розгляд проектів у сфері енергозберiгання», — відмічає Пишний.

Банкіри впевнені в тому, що для Укрексімбанку та Ощадбанку дуже важливою є увага до консорціуму з боку громадськості та преси. «Досвід, набутий державними банками, є хоч і складним, але позитивним. Він може бути врахований іншими комерційними банками України та використовуватися для підвищення конкурентоспрможностi українських банків, — підкреслює Храмов і продовжує: — Існуючий консорціум держбанків не є «закритим клубом», він відкритий для будь-яких соціально значущих та економічно обгрунтованих проектів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати